rechten: Koninklijk Huis

Royals: Oranjes delen wel Argentijns koekjesrecept maar "niet de interieurkosten van hun Huis ten Bosch"

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Waar houden ze zich tegenwoordig mee bezig in hun "bubbel" thuis? Met bingo spelen, geïsoleerde senioren opbellen en koekjes uit Argentinië bakken, zo blijkt. Dat bakken gebeurde in een keuken van het Nederlandse paleis Huis ten Bosch. Deze week was het onduidelijk of de inrichting van die keuken werd betaald door de Nederlandse overheid of met de vergoeding van koning Willem-Alexander zelf. Een discussie over centen. En de Queen heeft ook centen, maar blijkbaar niet het grootste vermogen.

Wie is de rijkste Brit?

De krant The Sunday Times publiceerde haar jaarlijkse "rijkste lijst". Uitvinder en ondernemer James Dyson (en zijn familie) - u misschien bekend van de zakloze stofzuigers - prijkt op nummer 1. Zijn vermogen wordt geschat op meer dan 18 miljard euro.

De rijkste Britse vrouw blijkt niet de Queen te zijn maar een zekere Kirsten Rausing, een paardenfokster en een van de eigenaars van de (verpakkings)multinational Tetra Laval. Koningin Elizabeth duikt "slechts" op op de 372e plaats met een vermogen van 390 miljoen. In dat bedrag zit ook de waarde van de Royal Philatelic Collection, een van de meest bijzondere postzegelverzamelingen ter wereld.

De Queen beheert de collectie met zeldzame stukken die 110 miljoen waard zou zijn. Ze nam de hobby en verzamelwoede van haar voorvader koning George V over en breidde stelselmatig de collectie uit.

De jonge Elizabeth bekijkt in 1946 een van haar postzegelalbums op Buckingham Palace.

Afroepen van bingonummers... het kon beter

De hertog en hertogin van Cambridge hebben hun opwachting gemaakt tijdens een spelletje bingo voor woonzorgbewoners in Cardiff. De Britse prins William riep samen met zijn vrouw Catherine "Kate" Middleton de winnende nummers af. Ze deden dat "coronaveilig" via een video-oproep met de oudere deelnemers. Bij elk balletje maakten ze een (rijmend) grapje waarbij William de hit van Abba liet vallen, "Dancing Queen", een knipoog naar zijn grootmoeder koningin Elizabeth. 

BEKIJK hier het bingospelletje met ondertitels: 

Videospeler inladen...

Het was bewoonster Joan die het rondje won. William peilde even bij haar naar zijn kwaliteiten als "bingomaster". Joan reageerde diplomatisch dat het "heel goed" was, maar "beter kon". 

Meer dan 300 senioren kregen telefoontje

Wie de afgelopen maanden ook contact hield met bewoners van rusthuizen en serviceflats waren de vier kinderen van koning Filip en koningin Mathilde. Kroonprinses Elisabeth, haar broers Emmanuel en Gabriël en zus Eléonore pleegden meer dan 300 telefoontjes om eenzame senioren - die het wekenlang moesten stellen zonder bezoek - een hart onder de riem te steken. 

Op de sociale media van het paleis werden foto's gepost van de koningskinderen tijdens hun belronde: 

Daarop was duidelijk te zien dat de prinsen met een weelderig coronakapsel zitten en sommigen notities bij de hand hebben. Een soort van spiekbriefje zeg maar, met informatie over diegenen die ze belden.

Wie betaalde nu voor wat in Huis ten Bosch?

Huis ten Bosch of het woonpaleis van de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima vormde het onderwerp van een pittige discussie. Wie betaalde nu voor de privé-inrichting ervan? "De overheid nam alle kosten van de verbouwing van het paleis op zich, en maakte daarbij geen onderscheid tussen zakelijke en privékamers", schrijft de krant NRC Handelsblad

Huis ten Bosch werd grondig gerenoveerd, in totaal voor 63,1 miljoen euro. Willem-Alexander krijgt een dotatie van bijna 5 miljoen euro, bedoeld voor materiële kosten zoals interieurkosten. Maar gebruikte hij ook geld daarvan  voor de inrichting van het paleis? NRC deed een beroep op de Wet op openbaarheid (Wob) en stuurde een brief naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het koninklijke gezin in april op Koningsdag aan Huis ten Bosch.

De renovatie en inrichting waren één project waarbij geen onderscheid is gemaakt 

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Het antwoord: "De renovatie en inrichting van Huis ten Bosch waren één project waarbij geen onderscheid is gemaakt tussen de verschillende ruimtes in het paleis." Vorig jaar kregen journalisten een rondleiding in het fors opgefriste paleis en stelden vast dat bekende Nederlandse ontwerpers waren ingehuurd. De koning mag de dotatie spenderen zonder dat hij de uitgaven hoeft te verantwoorden. Enige transparantie of openheid ontbreekt. De Rekenkamer pleit voor een evaluatie van de hoogte van de dotatie.

Het Nederlandse hof laat weten dat de krant NRC een conclusie trekt en dat die "niet te trekken valt, maar de koning heeft wel degelijk bijgedragen aan de inrichting". Meer commentaar - hoeveel euro - wordt niet gegeven om "de privacy van de koning niet te schenden".

Opnieuw geen duidelijke communicatie, en zo gaat het wel vaker als het over cijfers van de Oranjes gaat. Ze zijn populair maar cijfers zijn net hun zwakte, duidt royaltykenner Kysia Hekster bij NOS. "Wat ergernis kan opwekken, is dat het allemaal zo geheimzinnig gaat. Dan krijgen mensen de indruk dat er iets niet klopt. "

Ze zijn populair, maar cijfers zijn hun zwakte

NOS-royaltyverslaggever Kysia Hekster
Een van de werkkamers in Huis ten Bosch in Den Haag.
Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen / Bestimage

"Bakken met Máxima"

Koningin Máxima brak deze week nog het record op het koninklijke Instagramaccount met ruim 6.100 reacties en 110.000 likes. Het was haar recept voor alfajores, een broos Zuid-Amerikaans koekje, dat populair was. Máxima vierde met de koekjes met dulce de leche-vulling (karamelpasta) haar 49e verjaardag. Het recept is er eentje van haar moeder, Maria del Carmen Cerruti de Zorreguieta.

Op Instagram toont de koningin met foto's in stappen hoe het bakken moet. Het is ook zeker Máxima die zelf bakt, want op één foto is haar verlovingsring (met ovaal geslepen oranje diamant) te zien. Voor de presentatie van het resultaat was ze feestelijk uitgedost. Op andere foto's is te bespeuren dat ze voor het kokkerellen een outfit mét mouwen en een keukenschort droeg. 

Klik op de post en swipe (van rechts naar links) door de foto's:

Meest gelezen