Videospeler inladen...

Sterrenchef Peter Goossens over sluiting van de horeca: "Geef ons alsjeblieft een signaal"

Sterrenchef Peter Goossens van 't Hof van Cleve wil meer perspectief voor de horeca, nu cafés en restaurants al meer dan twee maanden hun deuren gesloten houden. "Ik zou willen weten wanneer we weer mogen openen, en wat de regels dan zijn", zegt Goossens in "De afspraak". "Heel de sector wacht, geef ons alsjeblieft een signaal."

Peter Goossens is de uitbater van het sterrenrestaurant 't Hof van Cleve. Hij heeft 25 mensen in dienst, die voorlopig allemaal technisch werkloos zijn. "In het begin was het wel prettig om thuis te zijn, maar nu begint het echt terug te kriebelen om aan het werk te gaan", zegt Goossens.

Maar voorlopig is het nog niet duidelijk wanneer dat weer zal kunnen. Volgens de exitstrategie in ons land mag de horeca ten vroegste op 8 juni opnieuw de deuren openen. Het is echter nog niet duidelijk onder welke voorwaarden dat zal zijn. 

't Hof van Cleve steek je niet in een doosje. Bij ons gaat het ook om de beleving
sterrenchef Peter Goossens

"We hebben zelf al een heel plan uitgewerkt voor als we weer mogen opengaan", vertelt Peter Goossens. Dat gaat van alcoholgels voor de klanten tot eilanden in de keuken, zodat er genoeg afstand kan gehouden worden.

"Maar als de overheid zegt dat we bijvoorbeeld maar met de helft van de capaciteit mogen werken, dan kunnen we niet opengaan, dat is niet rendabel." Ook aan take-away doet de sterrenchef niet mee: "'t Hof van Cleve steek je niet in een doosje", klinkt het. "Bij ons gaat het ook om de beleving."

Onwetendheid knaagt

"Het moeilijke is dat we niets weten", zegt Goossens. "Ik zou willen weten wanneer we weer mogen openen, en wat de regels dan zijn." Een restaurant openen kan volgens hem namelijk niet van de ene dag op de andere. Daar is een aantal weken planning voor nodig. "We krijgen geen perspectief. De hele sector wacht."

Volgens voorspellingen zou tot een vierde van alle horecazaken in ons land moeten sluiten omwille van de coronacrisis. Maar daar gelooft Goossens niet in. De noodpremie van 4.000 euro voor onder andere restaurants vindt Goossens goed. Maar het hangt er ook van af welke zaak die krijgt. Voor een sterrenrestaurant als 't Hof van Cleve is dat bedrag een peulenschil. 

Wordt de coronacrisis een kerkhof voor de horeca? Goossens wil optimistisch blijven. "Ik steun wel alle jonge koks en restauranthouders, ik zou niet graag in hun schoenen staan. We moeten die mensen nu echt steunen."

Bekijk hier het volledige gesprek met Peter Goossens uit De Afspraak:

Videospeler inladen...

Meest gelezen