Videospeler inladen...

Superorkaan "Amphan" raast door grensgebied tussen India en Bangladesh

Zoals verwacht is de orkaan Amphan vanmiddag aan land gegaan in India en Bangladesh. Het gaat om een van de krachtigste orkanen ooit opgemeten in de Golf van Bengalen met windstoten tot 190 kilometer per uur. De evacuatie van miljoenen mensen werd bemoeilijkt door de vrees voor het coronavirus. Een duidelijk beeld van schade of slachtoffers is er nog niet.

Volgens de Indiase Meteorologische Dienst (IMD) is Amphan aan land gegaan in de Sundarbans, een enorm mangrovewoud aan riviermondingen net tussen India en Bangladesh. Er zijn windstoten tot 190 kilometer per uur opgemeten, maar de orkaan zou vanaf nu aan kracht moeten verliezen.

De Sundarbans zijn een natuurgebied en de woonplaats van de Bengaalse of koningstijger en is door de VN-cultuurorganisatie Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Er zal veel schade zijn, maar tegelijk zijn er ook relatief weinig mensen in die buurt en zal het woud de kracht van de orkaan doen afnemen. (Lees verder onder de foto).

De Bengaalse tijger of koningstijger woont onder meer in het gebied van de Sundarbans.
AP1999

Wel is die orkaan intussen genaderd tot enkele tientallen kilometer van de grootstad Kolkata (vroeger Calcutta) in de Indiase deelstaat West-Bengalen. Daar wonen meer dan 14 miljoen mensen en zijn er nu al windstoten van boven de 130 kilometer per uur. In en rond Kolkata zouden meer dan 5.200 woningen zwaar beschadigd zijn en de stroom is er afgesloten uit veiligheidsoverwegingen.

Ook elders in de laag gelegen kustgebieden van de Indiase deelstaten West-Bengalen en Odisha is er vooral hevige wateroverlast met zware regenval, omgewaaide bomen en palen en dergelijke. Enkele mensen zouden gedood zijn omdat huizen zijn ingestort of door rondvliegend puin. Een duidelijk beeld van schade of dodental zal pas na de doortocht van de orkaan mogelijk zijn.

Het gaat om de zwaarste orkaan in de regio sinds 1999. Toen richtte een orkaan met windstoten tot 260 kilometer per uur een enorme ravage aan in de deelstaat Odisha met bijna 10.000 doden. Vorig jaar zijn in hetzelfde gebied 3.500 doden gevallen bij een andere orkaan. 

Coronavirus bemoeilijkt evacuatie van miljoenen mensen

De orkaan werd al enkele dagen gevolgd en is precies daar gegaan waar ze verwacht werd. In de aanloop werden de voorbije dagen meer dan vier miljoen mensen uit laaggelegen gebieden geëvacueerd in Bangladesh en nog eens bijna een miljoen meer in India. (Lees verder onder de foto).

Deze kinderen zitten in een beveiligde "shelter" in India en met mondmasker.

Die operatie werd echter bemoeilijkt door het coronavirus waardoor sommige mensen weigerden om naar beschermde opvangcentra te gaan of de evacuatie werd vertraagd omdat voldoende afstand gehouden moest worden. Dat zou ook de hulpverlening na de orkaan kunnen bemoeilijken. 

In Bangladesh wonen 33 miljoen mensen in erg laag gelegen gebieden aan zee. Bij stormen is daar weinig verweer tegen en kan het water tot ver in het binnenland stijgen met 5 tot 6 meter. Tegelijk monden grote rivieren zoals de Ganges en de Brahmaputra in Bangladesh uit in zee en langs daar komt een groot deel van de afwatering van Noord-India, de Himalaya en Tibet.

Een extra bezorgdheid gaat naar de 860.000 Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar die bijeengepakt zitten in kampen in Bangladesh. Die kampen liggen wel niet op het spoor van de orkaan, maar zouden wel veel hinder kunnen ondervinden van regenval, overstromingen of aardverschuivingen. 

Meest gelezen