Telewerken bij Brusselse overheid, ook na corona: "Iedereen heeft nu wel gezien dat het ook van thuis kan"

Bij de Brusselse overheid willen ze hun medewerkers ook na de coronacrisis laten telewerken. Brussels minister van Openbaar Ambt Sven Gatz denkt aan een systeem van twee dagen per week thuiswerken en drie dagen op kantoor. "Want", zegt Gatz, "dat is goed voor het welzijn van werknemers en goed voor de files."

"Op dit moment is 70 procent van de Brusselse ambtenaren thuis aan het werk, en we willen bekijken hoe we dat telewerken verder kunnen zetten", zegt minister Sven Gatz. "Vanaf september, wanneer we hopen dat het leven weer normaler wordt, denken we eraan om mensen van de Brusselse administratie twee dagen per week thuis te laten werken. Dat zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. En ik denk dat werkgevers ondertussen wel gezien hebben dat werk ook gedaan kan worden van op afstand."

Minder files

Als mensen ook na corona blijven telewerken, zorgt dat voor minder verkeer in en rond Brussel, zegt Sven Gatz: "Als alle werkgevers in Brussel het systeem invoeren van twee dagen per week telewerken, dan heb je toch vijf à zes procent minder mobiliteitsdruk in Brussel. En dat is goed voor de levenskwaliteit van iedereen." 

Contact met collega's

Het nadeel van thuiswerken, is dat je minder contact hebt met je collega's. "Mensen hebben natuurlijk ook behoefte aan fysieke contacten op de werkvloer met collega's", zegt Gatz. "Dat is ook nodig voor de teambuilding. Maar een goeie balans van twee dagen thuiswerken en drie dagen op kantoor, lijkt mij het nieuwe normaal te worden."

Meest gelezen