Man in Singapore via Zoom ter dood veroordeeld: "Onmenselijk", oordelen mensenrechtenorganisaties

In Singapore is een man ter dood veroordeeld via het populaire videochat platform Zoom. Singapore heeft verklaard dat het deze vorm van online rechtspraak gebruikt als gevolg van de coronalockdown. Ook in Nigeria kreeg een man eerder deze maand via Zoom de doodstraf. Mensenrechtenorganisaties bekritiseren deze manier van rechtspraak en noemen het “wreed” en “onmenselijk”.

"Via een online hoorzitting heeft het gerecht de straf uitgesproken over mijn client Punithan Genasan", dat zei de advocaat van de beschuldigde. De hoorzitting werd door zijn cliënt Genasan bijgewoond vanuit de gevangenis, de advocaat en de aanklagers namen vanop verschillende locaties in Singapore deel aan de online Zoom zitting. Tijdens de zitting oordeelde de rechtbank dat de 37-jarige Maleisiër het brein was achter drughandel in 2011.

De coronamaatregelen waren volgens de rechtbank de reden om deze zitting online te laten plaatsvinden. Het land ging begin april in lockdown nadat er een tweede golf van coronabesmettingen werden vastgesteld. “De regeling werd getroffen om essentiële zittingen toch te laten doorgaan via Zoom”. Het zou de eerste keer zijn dat de doodstraf in Singapore vanop afstand wordt uitgesproken. 

We hebben geen klachten

Advocaat ter dood veroordeelde man

“We hebben geen klachten”, zei de advocaat van Genasan nog. Hij gaat met zijn cliënt bekijken of ze in beroep gaan. 

"Wie de doodstraf krijgt moet aanwezig kunnen zijn in de rechtbank"

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft wel kritiek. De organisatie vindt de doodstraf op zich al “wreed” en “onmenselijk”. Een online hoorzitting via Zoom maakt het nog erger.

"Het is schokkend dat de aanklagers en de rechtbank zo ongevoelig zijn dat ze niet inzien dat een man die de doodstraf krijgt, het recht moet hebben om in de rechtbank aanwezig te zijn om zijn aanklagers te confronteren", zei Phil Robertson van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. 

"De onomkeerbaarheid van deze straf. En de realiteit dat onrechtmatige veroordelingen overal ter wereld voorkomen bij doodstrafzaken, verhogen onze bezorgdheid waarom Singapore zo’n haast maakt om deze zaak via Zoom af te ronden”,  ging Robertson verder.

Singapore probeert voor de wereld te verbergen dat het elk jaar tientallen mensen executeert

Human Rights Watch

"Singapore probeert voor de wereld te verbergen dat het elk jaar tientallen mensen executeert. Maar door een man vanop afstand te veroordelen tot de dood, hebben ze net aandacht teruggevraagd voor hun schandelijke praktijken," besloot Robertson.

Online ter dood veroordeeld in Nigeria

Ook in andere landen werd zo’n online zitting tijdens de coronalockdown al gebruikt om mensen ter dood te veroordelen. Eerder deze maand werd in het Afrikaanse land Nigeria een man ter dood veroordeeld tot ophanging via Zoom. Hier werden eveneens de coronamaatregelen door het gerecht als reden gegeven voor deze online manier van hoorzittingen houden. 

“Kunnen we zeggen dat recht geschiedde in deze zaak?"

Ook deze  praktijken in Nigeria werden sterk veroordeeld. De directeur van mensenrechtenorganisatie Amnesty international in Nigeria Osai Ojigho vraagt zich af waarom de zitting niet werd uitgesteld en toch snel online moest uitgevoerd worden. Hij is sterk gekant tegen het uitvoeren van de doodstraf. 

“Kunnen we zeggen dat recht geschiedde in deze zaak? Had het publiek toegang tot deze zitting? Het is belangrijk om te onderzoeken of deze vormen van virtuele hoorzittingen een rechtvaardig proces en eerlijk verhoor kunnen garanderen", zei de directeur nog. 

Het is belangrijk om te onderzoeken of deze vormen van virtuele hoorzittingen een rechtvaardig proces en eerlijk verhoor kunnen garanderen

Amnesty International

"Amnesty International roept op tot afschaffing van de doodstraf in Nigeria", waar volgens Ojigho bijna 3.000 mensen in de dodencel zitten. 

Mensenrechtenorganisaties zijn het erover eens. Het sneller uitvoeren van deze hoorzittingen tijdens een online proces is geen modernisering van het rechtssysteem, maar net een achteruitgang. 

Meest gelezen