Tunnels onder Operaplein in Antwerpen (eindelijk) open, maar 1 van de 2 na 5 minuten alweer dicht

Na bijna 3 jaar werken, zijn de tunnels onder het Operaplein in Antwerpen vanmorgen geopend. Ze werden genoemd naar de Antwerpse balleticonen en zussen Jeanne en Jos Brabants. Oorspronkelijk hadden ze klaar moeten zijn begin januari vorig jaar. Eén van de twee tunnels ging meteen na de opening weer dicht, omdat een te hoge vrachtwagen de sprinklerinstallatie aan het plafond had geraakt. 

In juni 2017 werden de leien in Antwerpen in het centrum als het ware geknipt. Bovengronds werd het Operaplein heraangelegd. Onder de grond werd het premetrostation Opera vernieuwd en werden tunnels en een parkeergarage voor auto's en fietsen aangelegd. De werken hadden oorspronkelijk klaar moeten zijn begin januari 2019, maar liepen vertraging op door problemen met de aannemer. De laatste weken werd de coronacrisis nog een struikelblok, omdat de noodzakelijke veiligheidsopleidingen moesten uitgesteld en aangepast worden. 

Nadat dan eind vorig jaar weer trams konden rijden op het plein, kunnen nu, sinds vanochtend, ook weer auto's passeren via de tunnels. Al was het plezier voor wie van zuid naar noord reed van korte duur, want die tunnel werd beschadigd door een te hoge vrachtwagen. De sprinklerinstallatie, die water kan sproeien in het geval van brand, werd geraakt en de tunnel moest meteen weer afgesloten worden voor herstel. 

Lees verder onder de foto

De familie van Jeanne en Jos Brabants werd uitgenodigd op de opening

Mijn moeder zou verheugd zijn maar misschien ook zeggen: "Ik had liever iets boven de grond, ik lig al lang genoeg onder de grond."

Koen Van Kerkhoven, zoon van Jeanne Brabants

De tunnels werden genoemd naar de beroemde Antwerpse balletdanseressen en choreografes Jeanne en Jos Brabants. Ze waren de grondleggers van het Ballet van Vlaanderen en zijn dus ook vaak aan het werk geweest in de opera en een ander theater vroeger op het plein. "Wij zijn vereerd dat ze aan hen gedacht hebben", zegt Koen Van Kerkhoven, de zoon van Jeanne bij de opening. "Het is ook te danken aan de inzet van Sofie Lemaire en haar programma Meer Vrouw Op Straat, denk ik". 

De Jeanne Brabantstunnel loopt van noord naar zuid en wie erdoor rijdt, krijgt nog een origineel stuk van de oude stadsomwalling te zien. De Jos Brabantstunnel loopt van zuid naar noord en is met een matglazen wand gescheiden van de parkeergarage, wat ook een bijzonder effect geeft in de parkeergarage.

"Als ik aan mijn moeder zou vragen wat er ervan vindt, dan zou ze verheugd zijn", maar ze zou ook zeggen, "ik had liever iets boven de grond, ik zit al lang genoeg onder de grond"", lacht Van Kerkhoven. ""Geef me een plein, waar we kunnen dansen en mensen verenigen", maar ik ben heel blij. Ik had het prachtig gevonden, mocht de tunnel ingedanst worden, maar door de toestanden nu (het coronavirus, red.) is dat een beetje in het water gevallen."

Lokaal verkeer

Terwijl de leien twee keer twee rijstroken tellen, hebben de tunnels maar één rijstrook. Toch moet dat voldoende zijn, zegt schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA): "Het gaat om een heel lang stuk zonder verkeerslichten en de tunnel is ook alleen bedoeld voor lokaal verkeer. Wie van buiten het stadscentrum komt, wordt nog altijd gevraagd om de ring of de Singel te nemen en rond de stad te rijden tot waar hij of zij moet zijn. Het is niet de bedoeling om helemaal van noord naar zuid of omgekeerd over de leien de hele stad door te rijden."

In de hele tunnel geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u. De parkeergarages voor auto's en fietsen openen later dit jaar nog. Ze zullen uitgebaat worden door Indigo en moeten nog ingericht worden. Er zal plaats zijn voor 340 auto's. 

Meest gelezen