ZOO Planckendael

Universiteit van Gent onderzoekt doodsoorzaak van olifant Dumbo: "We weten nog niet wat er gebeurd is"

De autopsie van olifant Dumbo geeft voorlopig nog geen duidelijkheid over de doodsoorzaak. Dumbo overleed gisteren in de zoo van Planckendael en is intussen onderzocht door de universiteit Gent: “Ze is in ieder geval niet gestorven door een val.”

“Het gebeurt niet vaak dat we een volwassen olifant mogen onderzoeken”, vertelt dokter Leen Van Brantegem bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het blijft bijzonder om zoiets te mogen doen. Bij de lijkschouwing van het kolosale dier hebben 3 studenten meegeholpen. Verder onderzoek zal gebeuren zonder studenten.”

Uitkijken met het zwaargewicht

“Deze olifant weegt 3 ton en 600 kilogram en onze takels kunnen maar 2 ton dragen”, vertelt Van Brantegem. “We kunnen de olifant in zijn geheel dus niet optillen, een pootje in de lucht heffen gaat wel. Het is belangrijk dat we tijdens de autopsie goed communiceren met onze ploeg. We moeten elkaar verwittigen als we bijvoorbeeld een poot naar links of rechts bewegen. Het is echt wel uitkijken geblazen.”

Olifanten kunnen drager zijn van ziektes die gevaarlijk zijn voor de mens

Maar niet alleen het zware gewicht van de olifant kan voor problemen zorgen. “Olifanten kunnen drager zijn van ziektes die gevaarlijk zijn voor de mens, zoals tuberculose. Als ze in leven zijn, zijn ze geen bron van besmetting, maar als je in organen gaat snijden, kan het wel gevaarlijk zijn. We zijn dan ook volledig ingepakt en dragen speciale maskers. Het zijn maskers die nu ook gebruikt worden in ziekenhuizen tijdens de coronacrisis..”

Organen onderzoeken

“Bij een autopsie gaan we alle organen bekijken”, gaat Van Brantegem verder. “We halen eerst alle organen eruit, vervolgens fotograferen en evalueren we ze. Daarna gebeurt er meestal ook nog een microscopisch onderzoek. Dat is ook nu het geval. We hebben in de organen een aantal ouderdomsletsels opgemerkt. We kunnen al een aantal belangrijke dingen uitsluiten: zo is ze niet gevallen, ze heeft geen trauma opgelopen en haar nek was bijvoorbeeld niet gebroken. Dat is ook al een belangrijk resultaat, maar we zitten nog in een te vroeg stadium om te zeggen wat de echte doodsoorzaak is.” Dumbo werd 48 jaar, dat is relatief oud voor een olifant in gevangenschap. 

Het zal nog een paar weken duren voor we de resultaten weten.

Leen Van Brantegem

Meest gelezen