Lien Vande Kerkhof

Bloemen voor de eerste bezoekers van kunstencentrum Z33 in Hasselt

Vanmorgen is het volledig vernieuwde kunstencentrum Z33 dan toch opengegaan. De feestelijke opening moest in maart last minute worden afgelast door de uitbraak van het coronavirus. Het werd vandaag nog geen overrompeling, maar de eerste bezoekers werden feestelijk verwelkomd.

Stefan en Hilde, twee cultuurliefhebbers uit Oudsbergen waren met de fiets naar Hasselt gekomen.  “Dit is onze eerste uitstap sinds de coronaperiode”, verklapt Hilde. “Als we momenteel iéts willen steunen, dan is het wel kunst en cultuur.”

Bloemen

Artistiek directeur Adinda Van Geystelen overhandigde het koppel een ruiker bloemen. “Ondanks het feit dat we er geen groot feest van kunnen maken, zijn de eerste bezoekers voor ons toch heel symbolisch. Eigenlijk heerst er een soort Sinterklaasstemming: we zijn nerveus én opgewekt.” Tijdens het testbezoek woensdag, verliep alles alvast vlot. “We hebben ons twee weken in alle rust kunnen voorbereiden en zijn er nu helemaal klaar voor. Al is opengaan in een nieuw gebouw én met coronamaatregelen natuurlijk dubbel zo spannend.”

Covid-19 of niet, eerste bezoekers Hilde en Stefan komen met plezier een keertje uit hun kot. “We zijn blij dat we weer een mooi museum in Limburg kunnen steunen. Kunst is ongelofelijk belangrijk”, vindt Hilde, die haar diploma verpleegkunde na dertig jaar van onder het stof haalde. “Eigenlijk ben ik ondernemer, maar de zaken zijn voor een tijdje noodgedwongen stilgezet. Om mezelf toch nuttig te kunnen maken, blies ik mijn oorspronkelijke opleiding nieuw leven in. Ik werk nu mee op de Covid-19-afdeling.” 

Gebruik van de vertrekken

Het tweede koppel bezoekers heeft geserveerd om twintig over elf. “Mijn vrouw, een echte Hasseltse, is vandaag jarig, en onze kinderen kochten tickets als cadeautje”, legt de man uit. “Ik heb het geluk gehad om het gebouw al eens te mogen bezoeken toen het nog in volle opbouw was. Als architect kijk ik met veel interesse uit naar hoe kunstenaars met de vertrekken aan de slag zullen gaan.”

Meest gelezen