Videospeler inladen...

Chinees Volkscongres bespreekt nieuwe omstreden veiligheidswet Hongkong

Op het Chinese Volkscongres in Peking wil de communistische partij een bijzonder omstreden nationale veiligheidswet laten goedkeuren, die oppositievoeren in Hongkong nog moeilijker zou maken. De nieuwe wet zou het streven naar onafhankelijkheid en ook buitenlandse inmenging verbieden. Voorstanders zeggen dat de wet geweld moet voorkomen, zoals tijdens de miljoenenbetogingen vorig jaar in Hongkong. Oppositiepolitici zien alleen maar een poging om hen de mond te snoeren en spreken van het einde van de autonome status van Hongkong.

Volgens de Hongkongse krant South China Morning Post zal de nieuwe wet separatistische en subversieve activiteit in Hongkong verbieden. Eerdere pogingen van de Chinese en Hongkongse autoriteiten om de vrijheden van Hongkong wat in te perken hebben vorig jaar tot ongezien fel protest in de voormalige Britse kroonkolonie geleid.

Geen overleg

Het voorstel voor een nieuwe veiligheidswet ligt al bijna 20 jaar op tafel, maar werd nooit aangenomen door de grote tegenstand in Hongkong. Maar het Volkscongres wil die nu zonder overleg met Hongkong doorvoeren.

Die wet zou separatisme of opruiende activiteiten strafbaar maken, met de bedoeling om geweld te voorkomen, zoals tijdens de miljoenenbetogingen vorig jaar in Hongkong, maar oppositiepolitici in Hongkong zien in de wet een poging om hen de mond te snoeren. 

De nieuwe veiligheidswet zou Peking in staat stellen de wetgeving van de speciale bestuursregio Hongkong te omzeilen. Dat wordt beschouwd als een schending van het principe van "één land, twee systemen", waaronder Hongkong een eigen bestuur en een eigen minigrondwet heeft, hoewel het ook deel uitmaakt van de Volksrepubliek China.

Het Chinese initiatief is mogelijk bedoeld om Hongkongse dissidenten te straffen en een einde te maken aan het prodemocratische protest in de stadstaat, maar kan de protestbeweging ook nieuw leven inblazen.

"Einde van Hongkong"

Oppositiepolitici in Hongkong hebben het over het einde van Hongkong en het einde van het "één land, twee systemen"-principe, dat Hongkong het recht geeft om een eigen beleid te voeren, onafhankelijk van het communistische China.

Ook Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hongkong, noemt de wet een aanslag op de autonomie van Hongkong. Een woordvoerder van het Chinese Volkscongres zegt dat de wet net bedoeld is om het systeem van "één land, twee systemen" verder te verfijnen. 

Dreun voor de financiële sector

De nieuwe wetgeving baart ook de bankensector zorgen. Hongkong is een belangrijk financieel centrum in Azië. In 2019 stond het op de tweede plaats qua vermogen per volwassene, na Zwitserland. Singapore is een belangrijke concurrent in de regio.

Door de protesten vorig jaar waren veel investeerders al ongerust. Als deze wet opnieuw tot protest leidt, zullen ze waarschijnlijk nog meer geneigd zijn om hun kapitaal elders te investeren, klinkt het. 

Herbekijk de journaalreportage over de start van het Volkscongres in Peking:

Videospeler inladen...

Meest gelezen