Videospeler inladen...

Cycloon Amphan eist zeker 80 mensenlevens in India en Bangladesh

Bij de doortocht van de cycloon Amphan over India en Bangladesh zijn minstens 80 mensen om het leven gekomen. De cycloon is de krachtigste in de regio in de laatste 20 jaar. De schade is enorm, miljoenen mensen zitten in noodopvang.

 "Ik heb nog nooit een ramp van deze omvang gezien", verklaarde regeringsleider Mamata Barnerjee van West-Bengalen. In Bangladesh telden de autoriteiten tot dusver 12 slachtoffers. In de Indiase deelstaat West-Bengalen zijn al 72 mensen overleden, vooral door elektrocutie en vallende bomen.  

Amphan kwam gisteren in de namiddag aan land in de Indiase deelstaat West-Bengalen, met windsnelheden tot 185 km/uur. Calcutta (Kolkata). De hoofdstad van West-Bengalen, kreeg regenbuien en windstoten tot 120 km/uur te verwerken. In de stad wonen ongeveer 15 miljoen mensen, er staan veel gebrekkige huizen.

Op tv-beelden was te zien hoe geparkeerde wagens op elkaar waaiden, bomen omvergeblazen werden en huizen overstroomden. In grote delen van de stad is de stroom uitgevallen. Bewoners postten beelden op sociale media van ontploffende transformatoren. "We hebben nog nooit zoiets gezien," klinkt het.

"Buurt na buurt is verwoest"

In de uren voor de cycloon aan land ging, werden zowel in India als in Bangladesh miljoenen mensen geëvacueerd. Dat verliep niet zonder problemen, als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Veel mensen wilden uit angst voor besmetting bijvoorbeeld hun huis niet verlaten. Ook kunnen opvangcentra niet al hun capaciteit benutten.

Volgens de meteorologische dienst in India is Amphan een van de ergste stormen van de afgelopen 20 jaar. De laatste jaren neemt het aantal orkanen toe. Volgens deskundigen is de stijging voor een deel te verklaren door de klimaatverandering.

AFP or licensors
AFP or licensors

Bekijk hieronder de eerste beelden van de situatie ter plaatse: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen