Meer dan 25 graden in Ukkel, eerste officiële zomerdag is een feit: "Grote kans dat we opnieuw hete zomer krijgen"

In Ukkel is de temperatuur deze namiddag opgelopen tot 26,5 graden. Daarmee is 21 mei officieel de eerste zomerdag van 2020. De aanhoudende droogte versterkt de warmte en volgens weerman Frank Deboosere is de kans dan ook groot dat we opnieuw een hete zomer krijgen.

Deze zonnige Hemelvaartsdag is dit jaar dus ook de officiële eerste zomerdag. We spreken van een "zomerdag" als de temperatuur in het meetstation van Ukkel over de 25 graden gaat. 

Uitzonderlijk vroeg of laat is dat niet. De eerste zomerdag van het jaar valt gemiddeld rond 17 mei. Vorig jaar hadden we al een eerste zomerse dag op 22 april, het jaar daarvoor zelfs op 18 april. "Ook dit jaar hadden we al een warme maand april, maar zonder grote uitschieters", zegt weerman Frank Deboosere. "De warme periodes beginnen gemiddeld gesproken vroeger, dat is duidelijk."

Net als vorig jaar valt de eerste zomerdag samen met een bijzonder droge periode. Die droogte versterkt de hitte. "De bodem is kurkdroog. Omdat de zon geen water uit de bodem meer kan verdampen, wordt alle energie gebruikt om de temperatuur de hoogte in te jagen", zegt Deboosere.

Vorig jaar werden warmterecords gebroken en beleefden we maar liefst drie hittegolven tijdens de zomermaanden. Deboosere acht de kans groot dat we opnieuw een hete zomer krijgen. "Als het droog blijft en als we in de komende maanden hete landlucht uit het oosten en het zuiden krijgen, zal dat het geval zijn."

Ook de komende dagen blijven de temperaturen aangenaam. Morgen krijgen we maxima van 21 graden aan de kust tot 27 graden in de Kempen. Al zal er wel meer bewolking zijn. In het weekend vallen de temperaturen iets terug, maar begin volgende week gaan we opnieuw boven de 25 graden.

Onze weerman Frank Deboosere gaat in de podcast "Planeet Frank" dieper in op de dreigende waterschaarste. Beluister hier de jongste aflevering.

Bekijk hier het meest recente weerbericht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen