Videospeler inladen...

Politievakbond deelt beelden van geweld tegen agenten in Anderlecht: "Overheid moet nultolerantie opleggen"

Politievakbond VSOA heeft via sociale media een filmpje verspreid waarin te zien is hoe agenten zwaar belaagd worden tijdens een arrestatie in Anderlecht. De vakbond vraagt de overheid om hard in te grijpen en nultolerantie op te leggen. "Deze jongeren hebben een hard signaal nodig." Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend om de verdachten te identificeren.

De beelden dateren van gisteravond op de Bergensesteenweg. Twee politie-inspecteurs proberen een man te arresteren die betrokken zou zijn geweest bij een steekpartij. Omstanders proberen de verdachte te bevrijden en dienen enkele rake klappen en schoppen toe aan de twee politiemensen.

“De man die wordt opgepakt, is de dader van een diefstal met geweld waarbij een mes werd gebruikt”, zegt een woordvoerder van de politie. “Na afloop hebben we uiteraard klacht ingediend voor het geweld dat gebruikt werd tegen onze mensen. Het onderzoek loopt nu om de verdachten te identificeren.” Het Brusselse parket bevestigt intussen dat er een onderzoek is geopend naar opzettelijke slagen en verwondingen.

Volgens de politiewoordvoerder raakte een van de twee betrokken politie-inspecteurs gewond bij de arrestatie. Het gaat om de man die op het filmpje een trap in het aangezicht krijgt. "Hij heeft een hersenschudding opgelopen en een gebroken neus."

Bekijk hier geblurde beelden uit het filmpje dat de politievakbond VSOA online heeft geplaatst (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Kritiek op politici en overheid

Vincent Houssin van politievakbond VSOA reageert verontwaardigd in "De ochtend" op Radio 1. "Het is duidelijk dat deze agent een schop tegen het hoofd krijgt. Voor hetzelfde geld was dit veel slechter afgelopen en was onze collega zwaargewond. Eigenlijk is dit poging tot doodslag."

Eigenlijk is dit poging tot doodslag
Vincent Houssin (VSOA Politie)

Op sociale media wijst de politievakbond naar Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V), die bevoegd is voor Brussel, en Brussels minister Pascal Smet (one.brussels-SP.A). "Wat denken jullie? hadden onze collega's het anders moeten aanpakken? Was dit een prioriteit?", zo vraagt de vakbond aan beide politici.

Ze verwijzen daarmee naar de dood van een Brusselse jongen vorige maand. Die kwam om het leven toen hij op de vlucht sloeg voor een coronacontrole en frontaal botste op een politievoertuig. Jongeren trokken vervolgens de straat op en er braken rellen uit. De politievakbonden waren achteraf boos over de reacties van Dalle en Smet, die ze te minimaliserend vonden, of te kritisch voor de politie. Zo vroeg Pascal Smet zich af of de interventie van de politie "de topprioriteit was die nacht".

"Hard signaal nodig"

Maar het gaat gaat niet alleen over hen, zegt Houssin. "Nu worden er twee namen genoemd, omdat het zeer recent is, maar het is al 20 jaar het geval dat bepaalde politici zaken minimaliseren of bijvoorbeeld begrip vragen voor jongeren die geen tuin hebben. Stel je voor dat iedere inwoner geweld zou plegen omdat hij geen tuin heeft."

Wat ons stoort, is de passieve houding van de bestuurlijke overheden

Vincent Houssin (VSOA Politie)

Houssin vraagt om hard op te treden. "Het signaal dat deze jongeren nodig hebben, is een heel hard signaal, zowel van de politiek als van justitie. De andere 99 procent van de wijkbewoners, ook uit de andere gemeenschappen, zijn dat ook kotsbeu. Wat dat ons stoort, is de passieve houding van de bestuurlijke overheden. Recent waren er ook feiten in Gent, maar we zien dat de overheid daar kordaat reageert en nultolerantie hanteert."

"We moeten een signaal krijgen van burgemeesters en ministers dat er in deze wijken op vlak van geweld en drugsdealen een nultolerantie zal worden gehanteerd", besluit Houssin.

Beluister het gesprek met Vincent Houssin in "De ochtend" (lees voort onder de audio):

Ook politievakbond NSPV is boos en wijst naar de Brusselse politici. “Waar zijn de Sabbes, Rochettes, Smets,  François van deze wereld?”, tweet Mario Thys van NSPV Brussel. "Om een context te geven... dit was geen covidcontrole, maar een vrijheidsberoving na een steekpartij. Wat stellen jullie voor?”

Dalle: "Daders moeten streng bestraft worden"

Vlaams minister Benjamin Dalle reageert kort via Twitter. "Geweld tegen de politie kan nooit. De daders moeten streng bestraft worden", schrijft hij.

"De minister is altijd bereid om het gesprek met de politie en de politievakbonden aan te gaan. Hij is ook al met de agenten op het terrein gaan spreken. Hij begrijpt hun situatie en wil hen daarin zeker steunen", voegt zijn woordvoerder nog toe.

Rudi Vervoort (PS), de Brusselse minister-president, noemt het geweld "onaanvaardbaar" en betuigt zijn steun aan de agenten.

"Geweld tegen de politie kan niet. Daar kan geen enkele twijfel over bestaan”, twittert Brussels staatssecretaris Pascal Smet (SP.A).

Burgemeester Anderlecht: "We weten dat het geen gemakkelijke gemeente is"

Burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) verdedigt de politie en benadrukt dat ze de juiste instructies opvolgden om de dieven in de wijk tegen te gaan. De handelaars in de wijk rond de Bergensesteenweg, waar de video zich afspeelt, hadden bij de politie en de gemeentediensten aangeklaagd dat er steeds meer gestolen werd in hun etalages en uitgestalde goederen. Cumps heeft daarom eergisteren de instructie gegeven aan de politie om over te gaan tot strengere controles en identificaties van deze dieven.

"Bij de tussenkomst heeft de politie die instructie gerespecteerd en de dieven proberen te vatten. We weten dat het geen gemakkelijke gemeente is. Ik heb meteen geïnformeerd naar de toestand van de politieagenten. Dit moet voor hen een erg moeilijk moment zijn om mee te maken", zegt de burgemeester.

De kritiek dat linkse politici de Brusselse jongeren beschermen en de hand boven het hoofd houden, vindt Cumps onterecht. Hij benadrukt dat de controles net strenger zijn geworden. "We moeten er geen karikatuur van maken en zeggen dat er een strijd is tussen politie en de jongeren en omgekeerd. Net zoals bij de rellen na de tragische dood van Adil waren er meerdere interventies en verschillende soorten jongeren aanwezig. We moeten dit niet veralgemenen naar alle jongeren."

Meest gelezen