Grote brand bij voormalige kerncentrale in Nederland is onder controle

In Dodewaard, in Nederland, heeft een felle brand gewoed op het dak van een voormalige kerncentrale. De brandweer, die massaal ter plaatse kwam, kreeg het vuur snel onder controle en is momenteel aan het nablussen.

Er is geen gevaar dat er radioactieve straling vrijkomt, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid aan de NOS, de Nederlandse publieke omroep. De betonnen constructie is volgens hem nauwelijks aangetast.

Mogelijk is de brand ontstaan bij werkzaamheden. Omwonenden die last hebben van de rook, krijgen het advies om ramen en deuren gesloten te houden.

De kerncentrale van Dodewaard is niet meer in gebruik sinds 1997 en is in "veilige insluiting" in afwachting van de volledige ontmanteling. Er is geen radioactief materiaal meer aanwezig, maar sommige delen van de gebouwen zijn wel nog radioactief besmet. Naar verwachting zou het stralingsniveau tegen 2045 voldoende gezakt moeten zijn om veilig te kunnen slopen.

Meest gelezen