Roszke, Hongarije
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Hongarije sluit omstreden migrantenkampen in transitzone

Hongarije gaat de twee migrantenkampen in de transitzones aan de grens met Servië sluiten. Dat heeft Gergely Gulyas meegedeeld, de stafchef van premier Viktor Orbán. Het land wordt tot die stap gedwongen door Europa. Het Europese Hof van Justitie heeft namelijk geoordeeld dat de opvang in strijd is met de Europese wetgeving.

"De transitzone was een oplossing die de grenzen van Hongarije beschermde, maar de ongelukkige beslissing van het Europese Hof verplicht Hongarije om de zones af te schaffen", zei Gulyas op een persconferentie. "De 280 migranten uit de kampen worden overgebracht naar andere opvangcentra in het land."

In de kampen in de transitzones van Roszke en Tompa werden migranten vastgehouden in containers, omgeven door hoge hekken en prikkeldraad. Ze konden het kamp niet vrijwillig verlaten.

Vorige week oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de mirganten onrechtmatig vastgehouden werden als er niet geval per geval werd onderzocht of die detentie nodig en proportioneel was.

De rechts-populistische regering van premier Viktor Orban ligt al jaren in de clinch met de Europese instellingen en andere lidstaten over haar migratiebeleid. Ook nu bleef hij volhouden dat de transitkampen het Europese recht niet schenden, maar de regering schikt zich nu toch naar het oordeel van het Hof in Luxemburg, dat het laatste woord heeft over de interpretatie van Europese wetgeving.

Roszke, Hongarije
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

Meest gelezen