Videospeler inladen...

Opnieuw naar je tweede verblijf: wie mag er eigenlijk naartoe? En hoe is dat te controleren?

De kogel is door de kerk: mensen die een tweede verblijf hebben, mogen daar voortaan officieel weer naartoe. De Nationale Veiligheidsraad heeft dat gisteren beslist, gisteravond is het ministerieel besluit gepubliceerd. Er zijn nog wel wat vragen. Hoe komt het dat tweedeverblijvers niet hoeven te wachten op een versoepeling tot 8 juni? Wie mag er eigenlijk naar dat tweede verblijf en wie niet? En hoe kan je dat allemaal controleren?

Waarom kan het nu al?

Volgens de oorspronkelijke exitstrategie zou het voor tweedeverblijvers in ons land pas tegen 8 juni duidelijk zijn of ze weer naar hun buitenverblijf mochten. Daarover klonk gemor. Enkele tweedeverblijvers hadden een rechtszaak aangespannen tegen de overheid omdat ze vonden dat hun rechten geschonden waren. Ook sommige kustburgemeesters zagen er geen probleem in.

Wachten tot 8 juni is dus niet meer nodig. Naar je tweede verblijf gaan is sinds gisteravond weer mogelijk. Waarom mag het nu al? "Voor ons waren de rechtszaken minder een argument dan gezondheid", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De ochtend". "Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, was er in het begin een onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële verplaatsingen. Maar nu zitten we in de fase dat winkels bijvoorbeeld weer open zijn, nu zijn die verplaatsingen ook mogelijk, dat onderscheid is nu minder van belang."

"De Veiligheidsraad zag er geen probleem meer in voor tweedeverblijvers om nog langer te wachten. Wij hebben gisteren virtueel vergaderd en ook de virologen hierover geconsulteerd. De federale overheid, de deelstaten, iedereen was het hierover eens. En het was ook niet zo moeilijk werk om dat aan te passen."

Wie mag nu eigenlijk naar het tweede verblijf?

Het ministerieel besluit, gepubliceerd in het Staatsblad, bepaalt wat precies een tweede verblijf is: een huis, een appartement of een "immobiele residentie met een vaste standplaats", zoals een stacaravan of een bungalow.

Nog een belangrijke: wie mag ernaartoe? Dat zijn de eigenaar(s) of de langetermijnhuurder(s) (minstens 1 jaar) en de mensen die onder hetzelfde dak wonen, lezen we in de aangepaste frequently asked questions van het Nationaal Crisiscentrum. Zij mogen in hun tweede verblijf ook mensen uit hun "sociale bubbel" ontvangen, met een maximum van 4 mensen. Het moet wél gaan om dezelfde mensen die je thuis ontvangt. Die met andere woorden sinds 10 mei de mensen zijn met wie je je bubbel toen vergroot hebt. De regels blijven uiteraard hetzelfde: 1,5 meter afstand houden en énkel een bezoekje, dus geen overnachting. Mensen mogen dus niet "zomaar" alleen naar het appartement van de ouders of grootouders aan zee. 

Maar minister-president Jambon ziet het iets ruimer: "Een familie mag met vier andere mensen uit hun uitgebreide koker tegelijk naar het tweede verblijf", zegt Jambon. Maar wat als andere mensen die niet tot die koker behoren, toch graag naar dat tweede verblijf willen? Kinderen, ouders, schoonouders... die geen mede-eigenaar zijn, niet op hetzelfde adres wonen en die niet in de uitgebreide koker zitten? "Het belangrijkste is dat die kokers gescheiden blijven. Als de koker van de eigenaar niet in het tweede verblijf is, kan daar gerust een andere koker gaan. Zolang de koker in het tweede verblijf blijft zoals hij thuis is: het gezin met maximaal vier andere bezoekers. De eigenaars beslissen."

BELGA

Is het wel veilig?

Niet iedereen is even enthousiast. Zo liet West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé gisteren optekenen dat de kust niet klaar is om alle tweedeverblijvers te verwelkomen met respect voor alle maatregelen. "We zijn bezig met de plannen voor de strand en de dijk, maar die zijn nog niet af", zei hij. Professor Herman Goossens waarschuwde: "Als mensen uren op de dijk gaan rondlopen of gaan shoppen in winkels, lopen we het risico op meer besmettingen." En Geert Vanden Broucke (CD&V), de burgemeester van Nieuwpoort, wacht af met een bang hart. "Het is belangrijk voor de lokale handel, maar we zijn bezorgd."  

De regels over ons gedrag in publieke ruimtes zijn niet gewijzigd. Afstand houden, social distancing, de bubbel... Dat geldt overal, aan de kust, in de Ardennen, of in een dorp in het binnenland.

"Iedereen die mee in de beslissingsorganen zat, was het erover eens dat het kon", reageert Jambon op die kritiek. "Je gaat in dit land altijd wel iemand vinden, een burgemeester, een viroloog, die een ander licht laat schijnen. We hebben overlegd, ook met de kustburgemeesters, we hebben unaniem gezegd dat het kan. Er is een voldoende groot draagvlak voor."

Wat wél belangrijk is, benadrukt Jambon: "De regels blijven hetzelfde. Afstand houden, social distancing, de bubbel waarmee we ons gezin sinds een dikke week mogen uitbreiden... Dat verandert allemaal niet, het geldt overal, aan de kust, in de Ardennen, of een dorp in het binnenland. De regels over ons gedrag in publieke ruimtes zijn niet gewijzigd."

Hoe kan je dit controleren?

Wat als er duizenden mensen naar de kust komen, hoe kan je controleren dat wie zegt dat hij daar is als tweedeverblijver, daar ook echt een buitenverblijf heeft? "We leven niet in een politiestaat waar we naast iedereen een agent gaan zetten. We controleren ook niet bij mensen thuis of ze zich aan de regel van vier houden", zegt minister-president Jambon. "Het is een opdracht voor de mensen zelf, we doen een beroep op ieders zin voor verantwoordelijkheid."

We leven niet in een politiestaat waar we naast iedereen een agent gaan zetten. Het is een opdracht voor mensen zelf, we doen een beroep op ieders zin voor verantwoordelijkheid.

De boodschap is dan ook duidelijk: "Als we er nu een loopje mee nemen, als we zien dat het virus zich terug meer gaat verspreiden, dan gaan we terug maatregelen moeten invoeren. Hoe vervelend dat ook is", zegt Jambon. "Dat hebben we altijd gezegd. Als het in de cijfers weer de verkeerde kant uit gaat, dan moeten we weer maatregelen nemen."

Iedereen heeft dit in de hand, beklemtoont Jambon. "Dit vraagt discipline en verantwoordelijkheid. En ik denk dat het merendeel van de Vlamingen hierin volwassen reageert, de uitzonderingen niet nagelaten. En die pakken we aan."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen