Nicolas Maeterlinck

Politie Blankenberge stuurt dagjestoeristen op het strand weg, bezoek in ziekenhuizen opnieuw mogelijk vanaf 2 juni

Aan de Belgische kust is er voorlopig geen sprake van een overrompeling nu de tweedeverblijvers terug mogen keren. De politie van Blankenberge moest wel enkele dagjestoeristen wegsturen die aan het zonnebaden waren op het strand. In de ziekenhuizen zal dan weer vanaf 2 juni bezoek mogelijk zijn. Per ziekenhuis zal wel moeten bekeken worden of dat veilig kan georganiseerd worden. Volg hier alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Bezoek in ziekenhuizen opnieuw mogelijk vanaf 2 juni

Vanaf 2 juni is bezoek opnieuw mogelijk in de Belgische ziekenhuizen. Dat meldt VTM NIEUWS op basis van een brief die de FOD Volksgezondheid aan de ziekenhuizen heeft gestuurd. Het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Sinds de lockdown mogen ziekenhuispatiënten geen bezoek meer ontvangen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) benadrukt dat ziekenhuizen zelf moeten kijken of bezoek op een veilige manier kan. Als dat niet mogelijk is, kunnen ziekenhuizen ook beslissen om toch geen bezoek toe te laten.

James Arthur Photography

Politie Blankenberge betrapt dagjestoeristen op het strand

Aan de kust was er vandaag geen sprake van een overrompeling, nu de tweedeverblijvers mogen terugkeren en het Hemelvaartweekend zich zonnig manifesteert.  Her en der waren er wel dagjestoeristen uit het binnenland die bovendien wilden zonnebaden op het strand, en dat mag nog niet.

"Het is nog steeds verboden om op het strand te zitten en we hebben daar strikt op gecontroleerd", zegt de politie van Blankenberge. "We hebben moeten vaststellen dat er heel wat dagjestoeristen op het strand zaten."

"We hebben de indruk dat in het binnenland, en zeker aan Franstalige kant, de boodschap niet aangekomen is dat men nog niet als dagjestoerist naar de zee mag afzakken en dat men zeker ook niet op het strand mag zitten."

Ter verduidelijking: een wandeling op het strand mag wel, blijven zitten of liggen om te zonnebaden is echter verboden. Bovendien is het ook nog niet toegelaten om vanuit het binnenland een dagjestrip te maken naar de zee.

Videospeler inladen...

Geen 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker, wel voedselbedeling op de fiets

Op de eerste dag van het lange Hemelvaartweekend zou de jaarlijkse editie starten van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker. Zou, want ook daar stak het coronavirus een stokje voor. Maar er wordt toch gefietst. Verschillende deelnemers hebben acties gepland of doen iets sportiefs samen. Wielerploeg Averroes uit Mechelen brengt bijvoorbeeld per fiets voedselpakketten rond bij minderbedeelden. Goedele Wachters ging mee.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Tsjetsjeense leider Kadyrov opgenomen in ziekenhuis met mogelijke coronabesmetting

Ramzan Kadyrov, de leider van de autonome Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, is opgenomen in een ziekenhuis in Moskou. Mogelijk is Kadyrov besmet met het nieuwe coronavirus, melden Russische persagentschappen. Kadyrov werd per vliegtuig naar Moskou gebracht. Zijn toestand zou stabiel zijn.

VS-correspondent Björn Soenens bij lockdownprotest in New Jersey: “Ze noemen het coronavirus een complot”

De coronacrisis is in de Verenigde Staten meer en meer ook een politieke oorlog. Aanhangers van president Trump willen de totale heropening van de economie, ook al laat het aantal besmettingen dat lang niet toe. In de staat New Jersey gaan almaar meer handelszaken weer open, hoewel ze niet mogen, en ondanks de dreiging met boetes of een gevangenisstraf. Onze correspondent Björn Soenens zag het gebeuren in Hillsborough. Aanhangers van Donald Trump eisen er de heropening van de lokale fitness en noemen het coronavirus een uitvinding van de Democraten.

Videospeler inladen...

Reizen naar Europese landen mogelijk vanaf half juni?

Tot nader order zijn enkel essentiële reizen toegelaten en zijn de grenzen gesloten, maar mogelijk komt daar vanaf half juni verandering in. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) weten aan de RTBF.

"Het is nog een beetje vroeg, ik zou het liever met meer zekerheid kunnen zeggen. Bovendien is het de Nationale Veiligheidsraad die beslist", aldus minister Goffin over de vraag of de Belgen deze zomer binnen Europa zullen kunnen reizen. Maar de minister bevestigt wel dat er voorbereidingen worden getroffen en dat er gecoördineerd wordt met onze buurlanden.

Veel zal afhangen van hoe de epidemie verder evolueert. Onder meer Italië en Portugal lieten eerder al weten dat toeristen vanaf juni weer welkom zijn .

Lees het artikel:

Drukte in natuurgebieden niet altijd goed nieuws voor de fragiele ecosystemen

Het prachtige weer heeft de voorbije weken heel veel mensen naar de natuurgebieden gelokt. Op een aantal plaatsen was de belangstelling overweldigend, en dat is de keerzijde van de medaille. Want vaak zijn die natuurgebieden fragiele ecosystemen, waar zeldzame planten groeien. En de wandelaars houden zich niet altijd aan de regels. 

Videospeler inladen...

Ook in Wallonië komt toerisme voorzichtig op gang

Ook in Wallonië komt het toerisme weer voorzichtig op gang. Zoals vroeger, voor corona, is het nog lang niet. Cafés en restaurants zijn nog altijd dicht. Maar net als in Vlaanderen zijn de dierenparken weer open en ook om te sporten in de openlucht zijn er mogelijkheden zat. We gingen een kijkje nemen over de taalgrens, én hoorden er veel Nederlands.

Videospeler inladen...

Middelkerke plaatst gratis mobiele toiletten

Ook aan de kust blijven de cafés en restaurants nog evn dicht. Dat kan een probleem zijn wanneer de nood hoog is. In Middelkerke en deelgemeente Westende hebben ze dat opgelost door gratis mobiele toiletten te plaatsen. De gemeentes willen daarmee een service bieden aan wandelaars en fietsers. Ze hopen  op die manier ook  wildplassen tegen te gaan.

Videospeler inladen...

Drukte op recreatiedomeinen in Nederland: "Geen goed teken voor zomer"

In Nederland was het op bepaalde plaatsen te druk, vooral op plaatsen waar er water was zoals stranden. Dat heeft de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls gezegd. Daarom werden er verschillende maatregelen getroffen.

Onder andere in Utrecht werd er opgeroepen om niet naar de plekken met water te komen. Ook verschillende recreatiedomeinen werden gesloten. In Amsterdam werden dan weer de zonneweides ontruimd door de politie om een einde te maken aan de drukte.

"Als dit het beeld is van de zomer, zullen we een zomer krijgen met heel wat beperkingen“, zei Bruls nog. Hij kan nog niet zeggen hoeveel boetes er werden uitgeschreven.

Videospeler inladen...

Meest gelezen