Videospeler inladen...

CM vraagt structurele loonsverhoging voor de zorgsector op Rerum Novarum

De zorgverleners hebben het land tijdens de coronacrisis rechtgehouden. Ze verdienen daarom een structurele loonsverhoging. Dat zegt het christelijk ziekenfonds CM naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging.

Na de virtuele speeches van ACV-voorzitter Marc Leemans en zijn collega van beweging.net Peter Wouters gisteren, is het donderdag op Hemelvaartsdag de beurt aan CM-voorzitter Luc Van Gorp. Hij wil de COVID-19-crisis aanwenden om een nieuwe richting in te slaan. Want er is naast een economische ook nood aan een maatschappelijke relance. Maatschappij en economie waren immers niet duurzaam, sociaal, eerlijk of rechtvaardig georganiseerd, klinkt het.

De mensen in de zorg mogen niet met zich laten sollen. Zij zijn niet langer het kneusje van de klas.

Luc Van Gorp

"Tijdens de gezondheidscrisis hebben we nog maar eens gemerkt dat onze zorgverleners van goudwaarde zijn. Dit moet morgen ook het geval zijn, zonder onderscheid! De mensen in de zorg mogen niet met zich laten sollen. Zij zijn niet langer het kneusje van de klas", zegt Van Gorp.

Dat geldt niet alleen voor de ziekenhuiszorg, maar ook voor mentale gezondheidszorg, de thuiszorg, de zorg voor personen met een beperking, de jeugdzorg en de hele ouderenzorg. "Zij verdienen een structurele loonsopslag, en geen eenmalige premie. De middelen zijn nu ongelijk verdeeld binnen de zorg, "de loonspanning is vandaag te hoog".

"Nood aan een nieuwe generatie politici"

Van Gorp wil bovendien het gezondheidszorgmodel "grondig tegen het licht houden". Na de crisis zal het niet meer business as usual zijn in de ziekenhuizen. En de woonzorgcentra zullen zich anders moeten organiseren, "wellicht een stuk kleinschaliger".

De CM-voorzitter pleit voorts "resoluut voor een nieuw politiek systeem", waarbij hij bijvoorbeeld verwijst naar het feit dat er acht ministers bevoegd zijn voor Volksgezondheid. "Wij hebben nood aan een nieuwe generatie politici die bereid is om het huidige politieke systeem af te breken en terug op te bouwen."

Voorts voegt de CM-voorzitter er onder meer aan toe dat "gezond zijn, meer is dan niet ziek zijn". Zo wil hij het belang van andere elementen onderstrepen die evengoed invloed hebben op gezondheid en levenskwaliteit. Luc Van Gorp pleit meer algemeen ook voor meer kleinschaligheid.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen