Hassan Akkad

Schoonmaker aan Britse premier Johnson: "Als ik sterf terwijl ik vecht tegen corona, moet mijn partner het land uit"

In het Verenigd Koninkrijk heeft Hassan Akkad, een Syrische schoonmaker in een Brits ziekenhuis, een emotionele oproep gedaan aan de Britse premier Boris Johnson. In het land werd een regeling ingevoerd: wanneer een gezondheidsmedewerker sterft aan corona, dan mogen zijn gezinsleden in het land blijven. Maar laagbetaalde werknemers en ondersteunend personeel van gezondheidsmedewerkers werden uitgesloten. “Dus als ik sterf terwijl ik vecht tegen het coronavirus, mag mijn partner geen onbepaalde tijd blijven", zei een geëmotioneerde Akkad op Twitter.

Hassan Akkad is een filmmaker uit Syrië. De 23-jarige Akkad kwam in 2015 aan in het Verenigd Koninkrijk. Voor de film waarin hij zijn moeilijke reis documenteerde, kreeg hij een BAFTA, een van de belangrijkste Britse filmprijzen. De jongeman sloot zich vorige maand aan bij het schoonmaakteam in een ziekenhuis in Oost-Londen om corona-afdelingen te reinigen. Hij schreef toen op Twitter dat hij vereerd was om bij dit team te mogen aansluiten.

Laagbetaalde werknemers uitgesloten

Maar gisteren stuurde Akkad een emotionele tweet de wereld in. Hij richtte zich in een videoboodschap tot premier Johnson. Zijn tweet ging viraal en werd meer dan 100.000 keer gedeeld en geliket.

De tweet gaat over de nieuwe regeling die de regering vorige maand heeft ingevoerd, de zogenaamde “bereavement scheme”. Het is een regeling om nabestaanden van gezondheidswerkers te beschermen. Als een buitenlandse gezondheidswerker sterft aan covid-19, dan mogen zijn familieleden voor onbepaalde tijd in het VK verblijven. Maar laagbetaalde werknemers in de gezondheidssector werden uitgesloten. 

Akkad houdt daarom ontroerd een pleidooi.” 'Ik heb echt genoten van het applaus dat u en uw collega-ministers in de regering wekelijks geven . Maar vandaag voelde ik me verraden en in mijn rug gestoken.”

Ik heb echt genoten van het applaus dat u en uw collega-ministers in de regering wekelijks geven . Maar vandaag voelde ik me verraden

Hassan Akkad

'Ik was geschokt toen ik erachter kwam dat u, uw regering, heeft besloten om mijzelf en mijn collega's die werken als schoonmakers, portiers en zorgkundigen, die allemaal… tegen een minimumloon werken, uit te sluiten. U heeft besloten ons uit te sluiten van de “bereavement scheme”.

“Dus als ik sterf terwijl ik (als schoonmaker) vecht tegen het coronavirus, mag mijn partner ... geen onbepaalde tijd blijven.”

In de video zei Akkad nog dat hij zich ongeveer gelijktijdig met Johnson in het ziekenhuis had aangemeld en hoopt dat de premier zal luisteren omdat hij een 'andere Boris' zag toen die uit het ziekenhuis werd ontslagen.

“Wij, migranten staan ​​in de frontlinie en doen deze zeer veeleisende banen om deze patiënten te helpen deze pandemie te overwinnen. Het minste wat u kunt doen is, als we sterven, onze families voor onbepaalde tijd laten blijven. Heroverweeg alstublieft en ik hoop van u te horen. Dank u”, besloot Akkad. 

Wij, migranten staan ​​in de frontlinie om patiënten te helpen... Het minste wat u kunt doen is, als we sterven, onze families voor onbepaalde tijd laten blijven

Hassan Akkad

De tweet ging viraal. Ook de vakbonden beschreven het weglaten van beroepen als schoonmakers en zorgkundigen als “schandalig”. Ze hadden het over het “uitsluiten” van laagbetaalde werknemers. Ook de Labourpartij uitte kritiek. 

"Vandaag breiden we de regeling uit"

De kritiek is niet in dovemansoren gevallen want de regering heeft ondertussen de regeling aangepast. De minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel heeft een uitbreiding van de regeling aangekondigd. 

“Toen ik in april deze rouwregeling aankondigde, zei ik dat we in de regering zouden blijven werken aan manieren om verdere ondersteuning te bieden. Vandaag breiden we de regeling uit naar ondersteunend personeel van gezondheidswerkers en maatschappelijk werkers”, zei Patel.

"We willen ervoor zorgen dat gezinnen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben en dit zal dus onmiddellijk ingaan."

We willen ervoor zorgen dat gezinnen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben 

Priti Patel

Meest gelezen