Ghent University Global Campus

Universiteit Gent goed op weg om officieel diploma’s uit te reiken in Zuid-Korea

De campus van de Universiteit Gent in Zuid-Korea heeft een goed rapport gekregen en kan  op termijn wellicht officieel diploma’s uitreiken. De universiteit heeft al sinds 2014 een campus in Zuid-Korea, maar met een voorlopige accreditatie. Nu heeft de Gentse campus er een goede beoordeling gekregen, en als dan ook de accreditatieorganisatie NVAO een gunstig beoordeling geeft, wordt de toelating om officiële diploma's uit te reiken definitief. 

“In 2014 zijn we begonnen met het aanbieden van 3 bachelors in Zuid-Korea”, vertelt  Mieke Van Herreweghe, vicerector van de UGent. “De Zuid-Koreaanse overheid kwam bij onze universiteit terecht omdat we bekend staan voor onze  biotechnologie. Het leek een interessante uitwisseling, en daarom bieden we sindsdien een bachelor aan in moleculaire biotechnologie, en in voedsel-en milieutechnologie.”

Voorlopige accreditatie

“We zijn begonnen met een voorlopige accreditatie die we kregen op basis van onze plannen”, legt Van Herreweghe uit. “Met zo’n voorlopige accreditatie mag je ook diploma’s uitreiken, maar het probleem is dat een voorlopige accreditatie na verloop van tijd vervalt. We moesten na 5 jaar opnieuw bewijzen dat we het waard zijn om open te blijven. Die doorlichting is nu gebeurd en we kregen een goede beoordeling. Als de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) nu ook nog groen licht geeft, mogen we officiël UGent-diploma’s uitreiken zonder extra controles.”

Grondig onderzoek

“Een groep van professoren van andere universiteiten is op bezoek gekomen op onze campus in Zuid-Korea”, zegt Van Herreweghe. “Die hebben daar gesproken met lesgevers, studenten, afgestudeerden, het werkveld en het ondersteunend personeel. We hebben verschillende documenten moeten voorleggen en gesprekken moeten voeren. Op basis van het onderzoek heeft de groep van professoren beslist dat onze universiteit goede kwaliteit biedt. We zijn daar uiteraard heel blij mee, want het is heel boeiend om in Zuid-Korea een opleiding te mogen aanbieden. We leren er zelf ook veel uit.”

In den beginne…

“We zijn opgestart met een hele kleine groep studenten”, blikt Van Herreweghe terug. “Het is niet evident om aan de andere kant van de wereld zoiets op poten te zetten. In het begin hadden we zelfs geen eigen gebouw. Intussen is dat wel het geval. We hebben labo’s, eigen onderzoekslijnen, een greenhouse waar onderzoek kan gebeuren en nog veel meer. Daarnaast proberen we ook de band met onze eigen intstelling in België te onderhouden. Dat is belangrijk.”

“Het voordeel van in Zuid-Korea te werken is dat het een hoogtechnologische maatschappij is met veel nieuwe ontwikkelingen. Het is een eer om daartoe bij te dragen door zelf studenten op te leiden in die richting. We hebben vooral Koreaanse studenten, maar ook een paar internationale studenten.”

kasto80

Meest gelezen