15 jaar geleden: Tom Cruise verklaart zijn liefde voor Katie Holmes wel erg uitbundig…

Hij was op dat moment zonder enige twijfel een van de populairste Hollywoodvedetten na kassuccessen als "Top Gun", "Jerry Maguire" en "Mission: Impossible". Zij was een van de populairste tv-presentatrices, onder meer door haar "You get a car!"-hysterie. Men verwachtte in mei 2005 dan ook niets anders dan vuurwerk tussen Tom Cruise en Oprah Winfrey. Die laatste had de acteur in haar praatprogramma uitgenodigd naar aanleiding van de wereldpremière van "War of the worlds". Maar het publiek kreeg meer dan ze gehoopt hadden en dat lag allemaal aan een doldwaze Cruise, én aan YouTube dat toen nog maar in zijn startblokken stond. Het blijven alleszins een van de opmerkelijkste tv-beelden van 15 jaar geleden.

De toen 42-jarige Cruise maakte op 23 mei 2005 al snel tegenover Oprah en een hysterisch vrouwelijk publiek - hij was zowat eenieders droomprins - duidelijk dat hij het niet over zijn nieuwste film wilde hebben, maar veel liever zijn nieuwe grote liefde Katie Holmes in het zonnetje wilde zetten ("She’s truly extraordinary"). Dat deed hij op zo’n uitbundige manier, door bijvoorbeeld op Winfrey’s zetel te springen of te doen alsof hij een belangrijke sportwedstrijd gewonnen had, dat de presentatrice niets anders kon dan zich afvragen wat er met hem gebeurd was en concluderen dat hij "de weg kwijt was". Maar dat deerde Cruise helemaal niet ("I’m gone and I don’t care"). Met als toppunt dat Cruise zijn nieuwe vriendin meesleepte tot in de studio, met een almaar hysterischer wordend publiek.

Oprah Winfrey: "Ik besefte niet goed wat er allemaal gebeurde. Het was ook veel wilder dan ik het op dat moment ervoer. Ik probeerde bij de les te blijven, want ik kon het allemaal niet goed vatten. Ik wist wat ik wilde vragen en ook wat ik wilde blijven vragen, wanneer beroemdheden weigeren te antwoorden. Zijn gedrag wilde ik niet zomaar pikken. Daarom zei ik ook dat hij blijkbaar het noorden kwijt was." (Good Morning America, november 2005)

Een uitbundige liefdesverklaring die iedere vrouw wil krijgen

Katie Holmes: "Ik was backstage aan het kijken naar Tom en had zoiets van: "Wow, oh my God!" Ik vond het geweldig wat hij deed. Ik stond als aan de grond genageld en werd er emotioneel diep door geraakt. Toen men me vroeg om naar de studio te komen, deed ik dat maar al te graag. Het voelde allemaal zo goed." (David Letterman, oktober 2006)

Oprah Winfrey: "Ik had nooit gedacht dat er zoveel tralala rond gemaakt zou worden. Voor mij was het een uitbundige liefdesverklaring die iedere vrouw zou willen krijgen. Iedere vrouw zou toch willen dat haar man op de zetel springt van geluk door haar, niet?" (TV Guide, september 2012)

Die 'tralala' kwam er vooral door YouTube. Zonder YouTube was het bezoekje van Cruise aan Winfrey wellicht enkele dagen wereldnieuws geweest in een aantal tabloids, maar nu werden de uitzinnigste momenten apart of snel achter elkaar gemonteerd weergegeven, met allerhande parodieën tot gevolg, zoals het massaal bekeken "Tom Cruise kills Oprah"-filmpje (zie hierbeneden), waardoor de uitzinnigheid van Cruise nog uitzinniger werd. Sommige mediaspecialisten beschouwen het optreden van Cruise nog altijd als het eerste filmpje met een beroemdheid dat viraal ging, "waarbij niet populaire tijdschriften bepaalden wat men leuk moest vinden, maar waar het internetpubliek zelf die keuze maakte."

Journaliste Kate Knibbs: "Cruise had voordien nooit iets in het openbaar verkeerd gedaan. Hij leek altijd en overal perfect te zijn. Misschien wilde hij dit keer daarom extra zijn best doen om te tonen dat hij echt verliefd was. Maar die poging sloeg recht in zijn gezicht terug omdat men zijn gedrag allesbehalve romantisch vond en dat hij eerder als een complete zot overkwam." (The Ringer, augustus 2018)

Nieuwswebsite The Village Voice concludeerde in mei 2014 alvast: "Nee, het is niet Tom Cruise die Oprah wilde vermoorden, het is het internet dat Tom Cruise vermoord heeft!" Cruise zelf reageerde enkele jaren later als volgt: "Dat incident bij Oprah, dat was 'my year of jumping dangerously'. In die periode had ik een aantal dingen misschien iets beter moeten aanpakken." (People Magazine, december 2008)

Hij kostte ons veel geld. Hoeveel? Ik denk 100 tot 150 miljoen dollar

Cruise kwam in dezelfde periode immers nog meer in opspraak, onder meer door zijn band met de Scientology-geloofsgemeenschap, én door zijn uitspraken over een depressieve Brooke Shields en over psychiatrie die hij als een pseudowetenschap omschreef. Toen de film "Mission: Impossible III" het in 2006 opvallend minder deed dan de vorige films van Cruise, zagen velen daarin een gevolg van de manier waarop Cruise het nieuws gehaald had.

Zelfs filmstudio Paramount zag af van een langdurig contract met Cruise, want "wij kunnen niet akkoord gaan met het recente gedrag van Cruise". Summer Redstone, baas van Paramount: "Zijn gedrag was een afknapper voor alle vrouwen en ook voor veel mannen. Hij bracht onze filmstudio in diskrediet. En hij kostte ons veel geld. Hoeveel? Ik denk 100 tot 150 miljoen dollar wat "Mission: Impossible III" betreft. Het was de beste film van de drie, maar hij deed het het slechtst aan de kassa." (Vanity Fair, december 2006)

AP2005

Uiteindelijk wist Cruise zich snel te herpakken en volgde in 2008 de blockbuster "Tropic thunder", om vervolgens de kassuccessen aan elkaar te blijven  rijgen. Zijn liefde voor Holmes hield daarentegen niet stand, ook al kregen ze samen één dochter, Suri. Het koppel scheidde in 2012. 

In 2008 nodigde Cruise Winfrey - de 'couchgate' met Cruise bracht Winfrey alvast geen windeieren en haar succes bleef daarna toenemen - zelf uit voor een interview in zijn eigen huis. "Ik ben nu bij jou op de sofa", aldus Winfrey aan het begin van het gesprek. Waarop Cruise met een kwinkslag reageerde: "En we zitten nu tenminste." Iets waarin hij in 2005 dus niet slaagde:

Meest gelezen