ROB-tv

19e-eeuwse poort per ongeluk neergehaald in Lovenjoel

Gemeentearbeiders hebben er geen al te beste week opzitten in Lovenjoel, bij Bierbeek. Bij het plaatsen van een informatiebord vernielden ze per ongeluk een monumentale poort uit de 19e eeuw. Burgemeester van Bierbeek Johan Vanhulst vertelde op Radio 2 wat er precies gebeurd is. 

In Groot Park in deelgemeente Lovenjoel waren gemeentewerkers druk in de weer met een informatiebord in het park. Maar bij het neerzetten daarvan liep het mis. Burgemeester Vanhulst: “Dat informatiebord werd met een graafmachine geplaatst. En daarbij heeft de machine de historische poort geraakt waardoor die is omgevallen. Het gaat om twee stenen zuilen die verbonden waren met een hekwerk bovenaan. Die is helemaal naar beneden gekomen en ligt nu op de grond.” 

Stenen nummeren

De poort is geen beschermd momument maar wel heel waardevol. “Het is een stuk erfgoed van een grote historische waarde. Maar daar blijft nu niet veel van over. Er liggen overal brokstukken en veel stenen zijn vernield. We gaan kijken hoe dat nog hersteld kan worden. Daar gaan deskundigen nu over oordelen. De dienst Onroerend Erfgoed is intussen op de hoogte. Zij gaan op korte termijn de stukken nummeren, zodat ze in de juiste volgorde weer kunnen opgebouwd worden. Dat is een omzichtig werkje. Bovendien moet de verzekering ook alles bekijken.”

Als je niets doet, kan je ook niets verkeerd doen

Toch is de burgemeester helemaal niet boos op zijn collega’s. “De twee arbeiders die aanwezig waren, zijn erg geschrokken” gaat de burgemeester verder. “Ze waren echt aangedaan. Maar als je niets doet, kan je ook niets verkeerd doen. Het is heel jammer, en we vinden het spijtig, maar zulke dingen gebeuren. "

Meest gelezen