Pixabay

We werken meer van thuis uit dan onze buurlanden: "Thuiswerken blijft de norm"

Tijdens de quarantainemaatregelen hebben zes op de tien Belgische bedienden van thuis uit gewerkt. Daarmee zit België bij de koplopers wat telewerken betreft. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener SD Worx in zes Europese landen.

Tussen half maart en begin mei werkte maar liefst 62 procent van de Belgische bedienden van thuis uit. "Daarmee zitten we net onder het Verenigd Koninkrijk (65 procent), maar boven buurlanden Frankrijk (59 procent), Nederland (55 procent) en Duitsland (40 procent)", zegt Katleen Jacobs van SD Worx.

België zit ook boven het gemiddelde van 57 procent thuiswerkers. Volgens SD Worx zijn daar meerdere verklaringen voor. "Zo is de werkcultuur in België niet dezelfde als in bijvoorbeeld Duitsland. Maar ook het aandeel van de dienstensector tegenover de industrie verschilt per land, samen met de overheidsmaatregelen tijdens de crisis", aldus Jacobs. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Telewerk voor vier op de tien bedienden een primeur

Uit het onderzoek blijkt ook dat vier op de tien Belgische bedienden door de coronacrisis voor het eerst van thuis uit werkte. Voordien gingen ze altijd naar kantoor. Door de lockdown konden veel bedrijven en medewerkers niet anders dan thuiswerken. "De COVID-19-crisis heeft een revolutie teweeggebracht op vlak van telewerk, en in veel bedrijven is die transitie soepeler verlopen dan gevreesd", zegt professor Annelore Huyghe van de CASS Business School, die mee het onderzoek deed.

Dubbel zoveel bedienden werken nog altijd van thuis uit, in vergelijking met voor de coronacrisis

Nu de bedrijven sinds begin mei heropstarten, ziet SD Worx opnieuw een afname van het telewerk. Voor de crisis werkte zo’n 20 procent van de bedienden af en toe van thuis uit. Dat steeg tijdens de quarantainemaatregelen naar meer dan 60 procent. "Volgens onze cijfers zien we nu een terugval met zo'n 20 procent", zegt Katleen Jacobs van SD Worx. "Maar dat betekent dat nu nog altijd dubbel zoveel bedienden van thuis uit werken in vergelijking met voor de crisis. Telewerk blijft voorlopig de norm."

Videospeler inladen...

Meest gelezen