Videospeler inladen...

Speeltuinen gaan open voor kinderen tot 12 jaar, jeugdkampen mogen in "bubbels" van maximaal 50 personen

Uit een update van de veelgestelde vragen van het Crisiscentrum blijkt dat enkel kinderen tot 12 jaar welkom zijn in de speeltuinen die morgen, 27 mei, weer opengaan. Eerder had het overlegcomité het licht op groen gezet voor jeugdkampen deze zomer, zij het onder strikte voorwaarden. Zo moeten de kampen ingedeeld worden in "contactbubbels" van maximaal 50 leden.

Uit een update van de veelgestelde vragen van het Crisiscentrum blijkt dat morgen, woensdag 27 mei, openbare speeltuinen weer open mogen voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen.

Volwassenen die de kinderen begeleiden moeten een afstand van anderhalve meter tot anderen bewaren. Bovendien mogen slechts 20 kinderen tegelijk toegang krijgen tot grote speeltuinen in parken. 

Speeltuinen in natuurbezienswaardigheden en culturele bezienswaardigheden mogen ook toegankelijk zijn. De uitbater is dan wel verantwoordelijk voor het toezicht. Zij of hij moet ook een volkstoeloop voorkomen. Binnenspeeltuinen mogen nog niet opengaan.

Ook de speelpleinwerking kan doorgaan deze zomer. Jeugdhuizen, ontmoetingswerking en jeugd(informatie)centra kunnen hun activiteiten weer opstarten voor contactbubbels van maximaal 50 jongeren.

Wat met zomerkampen?

Een beslissing over de jeugdkampen en andere zomeractiviteiten heeft lang op zich laten wachten. De jeugdbewegingen hadden al een tijdje een draaiboek klaar. Daarover is druk overlegd met de bevoegde overheden en experts. Het overlegcomité, waarin de verschillende overheden in ons land vertegenwoordigd zijn, heeft op 22 mei de knoop doorgehakt en een planning bekendgemaakt.

Wat is er uit de bus gekomen? De gewone jeugdkampen mogen doorgaan, vanaf 1 juli en onder strikte voorwaarden. Zo moet er gewerkt worden met "contactbubbels" van maximaal 50 personen (deelnemers en begeleiders). Die bubbels moeten gescheiden blijven. Als een kamp uit 150 personen bestaat, moeten ze zich dus in 3 bubbels opsplitsen wat betreft eten, slapen en materiaal.

Binnen de bubbel gelden de afstandsregels niet. Al vroeg Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) wel om het "gezond verstand" te gebruiken en spelletjes waarbij heel nauw contact is, zoals "vleeshoop" of "dikke Bertha", achterwege te laten. Met mensen buiten de bubbel gelden de afstandsregels wel.

"Het zal anders zijn, maar niet minder fantastisch", aldus Dalle op een persconferentie met de jeugdorganisaties. "We rekenen op iedereen: op ouders, op leiding en op de jongeren en kinderen zelf. We kunnen het risico niet tot nul herleiden, maar de regels geven een belangrijke leidraad." Die regels houden ook onder meer in dat kinderen die recent ziek zijn geweest, moeten thuisblijven, en dat iedereen strenge hygiënische voorschriften moet naleven.

Minister van Jeugd Benjamin Dalle geeft toelichting bij de beslissing in "Het Journaal" van 22 mei. Bekijk het gesprek hier:

Videospeler inladen...
Het zal anders zijn, maar niet minder fantastisch
Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V)

Over sportkampen en cultuurkampen is nog geen absolute duidelijkheid. Die vallen onder de bevoegdheid van respectievelijk Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) en minister-president Jan Jambon (N-VA). Weyts stelde enkele dagen geleden wel dat "het overgrote deel" van de sportkampen zich geen zorgen hoeft te maken en dat het wachten is op de formele goedkeuring van de Nationale Veiligheidsraad.

Buitenlandse jeugdkampen zijn mogelijk -als de grenzen weer open zijn- tot maximaal 150 kilometer van de Belgische grens, zodat ouders hun kinderen snel kunnen ophalen als dat nodig zou zijn. 

Meer informatie over de regels op jeugdkampen vindt u op de website van De Ambrassade, de Vlaamse ondersteuningsorganisatie van het jeugdwerk.

Heel wat kinderen keken uit naar het nieuws dat ze op zomerkamp kunnen gaan. Bekijk hier enkele reacties:

Videospeler inladen...

Meest gelezen