Burgemeester Vilvoorde pleit voor één Vlaamse watermaatschappij 

Volgens burgemeester Hans Bonte ontbreekt er een duidelijke visie wat betreft waterwinning, de productie en  distributie van water. "Het kan niet zijn dat bepaalde gemeentes zuinig moeten zijn, terwijl andere gemeenten dat niet moeten doen omdat ze bij een andere maatschappij zitten." 

Gisteren vroeg De Watergroep aan 11 Vlaams-Brabantse gemeenten om gedurende het weekend erg zuinig om te springen met kraantjeswater om zo een watertekort te vermijden. Eén van die gemeenten is Vilvoorde, waar burgemeester Hans  Bonte nu pleit voor een drastische verandering van het waterbeleid in Vlaanderen. "Aan een aantal Vlaamse gemeenten, een tiental waaronder mijn gemeente, is nu gevraagd om zuinig om te gaan met water. Terwijl men dat in de rest van Vlaanderen niet moet doen. Dat is toch absurd", zegt de Vilvoordse burgemeester, Hans Bonte (SP.A). "Ik denk dat we voor een grote uitdaging staan op vlak van waterwinning, - zuivering en distributie." 

Watermaatschappijen

 Vlaanderen telt zo'n 6 grote watermaatschappijen (De Watergroep, Farys, Pidpa, IWVA, Water-link, AGSO Knokke-Heist) maar volgens  Bonte zijn er dat 5 te veel. "Achter de schermen is er al langer een discussie bezig tussen de verschillende waterproductiebedrijven om bij dreigend watertekort solidair te zijn met elkaar. Er is ook een discussie bezig over wie het water moet verdelen en wie het moet opvangen en zuiveren. Maar de frustratie blijft dat er vandaag nog te veel grote en kleine intercommunales zijn hiervoor, wat niet alleen leidt tot bestuurlijke moeilijkheden. Maar het is gewoon ook vreemd dat dit op deze manier verloopt met een schaars goed zoals water. Ik denk dat we in Vlaanderen moeten gaan naar één watermaatschappij."

Kan niet dat bepaalde gemeenten enorm zuinig moeten zijn, terwijl de buurgemeenten dat niet moet doen.

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde

Volgens Bonte zou één Vlaamse watermaatschappij voor meer efficiëntie zorgen. "Het zou allemaal eenvoudiger zijn en het zou meer tot solidariteit leiden tussen de regio's en de burgers. Het kan niet dat bepaalde gemeenten enorm zuinig moeten zijn, terwijl de buurgemeente dat niet moet doen. Maar ook voor het milieu zou dit veel beter zijn." 

Meest gelezen