Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Coronapatiënten die behandeld worden met antimalariamiddel chloroquine maken meer kans om te sterven"

Behandelingen met de antimalariamiddelen hydroxychloroquine en chloroquine zijn dodelijker dan behandelingen zonder die geneesmiddelen. Dat blijkt uit een uitgebreide wetenschappelijke studie, waarvan de resultaten vandaag gepubliceerd worden in het medisch vakblad The Lancet. 

Chloroquine en hydroxychloroquine zijn geneesmiddelen die al lang bestaan en worden gebruikt om malaria te behandelen. Omdat er een vermoeden bestond dat ze ook effectief zouden zijn bij COVID-19, zijn duizenden patiënten met één van die medicijnen behandeld.

De Amerikaanse president Trump haalde de geneesmiddelen vaak aan in zijn persconferenties over het coronavirus en prees het gebruik ervan zelfs aan. Hij verraste de wereld toen hij zei dat hij zelf zulke pillen neemt, uit voorzorg. Verschillende wetenschappers waarschuwen nochtans dat de geneesmiddelen gevaarlijk kunnen zijn en dat niet bewezen is dat ze werken tegen het coronavirus.

Studie vindt geen bewijzen van werking

Voor het eerst is er nu onderzoek gedaan op grote schaal en daaruit blijkt geen positief effect. De onderzoekers hebben de gegevens geanalyseerd van meer dan 96.000 patiënten met COVID-19 in 671 verschillende ziekenhuizen overal ter wereld. Daarvan werden er ongeveer 15.000 behandeld met hydroxychloroquine of chloroquine. Van die groep stierven er meer patiënten (één op de zes) dan van de groep die niet behandeld werd met die  geneesmiddelen (één op de elf).

Hartritmestoornissen

Bij de groep die behandeld werd met hydroxychloroquine en chloroquine blijkt overigens vier tot acht procent van de patiënten gevaarlijke hartritmestoornissen te ontwikkelen. Bij de patiënten die niet met die geneesmiddelen werden behandeld was dat maar 0,3%.

Meest gelezen