De Stemming: De kiezer ruilt het centrum meer en meer in voor de uitersten

Mochten er nu verkiezingen worden georganiseerd zou Vlaams Belang wellicht weer de grootste partij van Vlaanderen worden. Dat blijkt uit "De Stemming", een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard, uitgevoerd in de maand april. Dat wijst erop dat de coronacrisis de politieke tegenstellingen van het voorbije jaar nog verder heeft uitgediept.

Maar liefst 17,5 procent van de ondervraagde kiezers geeft aan in 2020 voor een andere partij te stemmen dan in 2019. Dat is opvallend veel. In de periode 2014-2019 wisselde 32 procent van de kiezers van partij. In een jaar tijd wisselt zowat de helft daarvan van partij. Vlaams Belang en PVDA blijken het trouwste kiespubliek te hebben en ook veel nieuwkomers aan te trekken. N-VA heeft het minst trouwe electoraat en heeft het voorbije jaar weinig nieuwkomers aangetrokken.

Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond van een ongeziene volksgezondheidscrisis, waarbij de maatregelen van de verschillende regeringen tegen het coronavirus een enorme impact hebben op het dagelijkse leven van de Vlaming. 

Vlaams Belang maakt een sprong vooruit en is volgens het onderzoek met 24,5 procent de grootste partij van Vlaanderen, een stijging met 6 procentpunt. De partij staat weer op haar topniveau van 2004. Dat Tom Van Grieken en co van de regeringsboten geweerd blijven en dat de "klassieke" partijen blijven aanmodderen tijdens het formatieproces geeft Vlaams Belang extra electorale brandstof.

N-VA boert 4,5 procentpunt achteruit en blijft nu steken op 20,3 procent. Een nieuwe electorale oplawaai dus, na het forse verlies vorig jaar.

Na de nationalistische kopgroep volgt een peloton van vier klassieke partijen die min of meer aan elkaar gewaagd zijn: CD&V met 11,9 procent (-3,6 procentpunt), Open VLD met 11,6 procent (-1,5 procent), Groen met 11,1 procent (+1 procentpunt) en SP.A met 11 procent (+0,6 procentpunt). Aan de linkerzijde boekt de PVDA 2,9 procentpunten winst. Peter Mertens en de zijnen staan nu op 8,2 procent. 

De partijen aan de uitersten van het politieke spectrum zijn aan de winnende hand, die in het politieke centrum zitten in de hoek waar de klappen vallen. Wat ook duidelijk is, is dat de huidige Vlaamse meerderheid van N-VA, Open VLD en CD&V volgens dit onderzoek niet langer een meerderheid heeft.

Lees verder onder de grafiek.

Wie zijn de populairste jongens en meisjes uit de politieke klas? De ondervraagden kregen geen lijst voorgeschoteld, maar moesten zelf een naam opgeven. 45 procent van hen voelt zich door geen enkele politicus vertegenwoordigd. 

Door wie voelen Vlamingen zich dan wel vertegenwoordigd? Dit is de politieke pop poll van Vlaanderen.

  1. Bart De Wever (N-VA)
  2. Tom Van Grieken (VB)
  3. Alexander De Croo (Open VLD)
  4. Conner Rousseau (SP.A)
  5. Peter Mertens (PVDA)
  6. Jan Jambon (N-VA)
  7. Koen Geens (CD&V)
  8. Maggie De Block (Open VLD)
  9. Theo Francken (N-VA)
  10. Hilde Crevits (CD&V)

N-VA-voorzitter Bart De Wever is met grote voorsprong de populairste, zijn VB-collega is een opgemerkte tweede. Nieuwbakken SP.A-voorzitter Conner Rousseau scoort opvallend goed, terwijl Theo Francken (N-VA), Maggie De Block (Open VLD) en Hilde Crevits (CD&V) het niet zo goed doen.

Bekijk hieronder de uitleg van Wetstraatwatcher Ivan De Vadder:

Videospeler inladen...

De bevraging werd door Kantar TNS online afgenomen bij 2.040 stemgerechtigde inwoners van het Vlaamse gewest, van 9 april tot en met 28 april.

Meest gelezen