De Stemming: We liggen het meest wakker van de gezondheidszorg en de politieke crisis

De meeste Vlamingen maken zich zorgen over de gezondheidszorg en over de aanhoudende politieke crisis. Dat blijkt uit "De Stemming", een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard. Andere belangrijke thema's zoals de communautaire problematiek, migratie, milieu en klimaat zijn wat weggedeemsterd. Dat hoeft niet echt te verwonderen: het onderzoek werd uitgevoerd tussen 9 en 28 april, in volle coronacrisis. 

Kan u zeggen wat het grootste probleem is waarmee ons land wordt geconfronteerd? Toen de coronacrisis een groot deel van het land lam legde en onze gezondheidszorg onder druk kwam te staan, gaf 37 procent van de ondervraagde Vlamingen aan zich zorgen te maken over de gezondheidszorg

24 procent voelt zich slecht politiek vertegenwoordigd. De voor de hand liggende verklaring: zowat een jaar na de verkiezingen slagen de diverse politieke partijen er niet in om aan één tafel te zitten om een nieuwe regering te vormen. Bovendien voelt een belangrijk deel van het Vlaamse electoraat zich politiek aan de kant gezet: Vlaams Belang blijft aan de zijlijn van de vaderlandse politiek staan. De ongeziene gezondheidscrisis die we meemaken, heeft de aanhoudende politieke crisis niet in de vergeetput doen belanden.

De communautaire problemen beroeren nog 11 procent van de ondervraagden. Dat heeft ook te maken met de politieke crisis, want Vlamingen en Franstaligen lijken een andere richting uit te willen. Ook de coronacrisis legt de communautaire problematiek nog eens extra bloot: denk maar aan de onduidelijke bevoegdheidsverdeling en de vele ministers die betrokken zijn.

10 procent van de ondervraagden beschouwt migratie als een probleem. Het thema van de verkiezingen van vorig jaar is wat op de achtergrond beland.

Economie en begroting en staatsschuld worden door respectievelijk 6 en 3 procent van de ondervraagden als een probleem beschouwd. Opvallend laag, maar dat zou wel eens kunnen veranderen nu de gezondheidscrisis in een economische crisis lijkt uit te monden.

Ook milieu en klimaat lijken momenteel niet belangrijk. 1 procent ervaart het als een probleem. Pensioen wordt door amper 0,3 procent als belangrijkste probleem naar voren geschoven. 

Lees verder onder de grafiek.

Eigenaar zijn van een politiek thema leidt tot electoraal succes. Hoe meer thema's een partij bezit hoe beter, dus.

Het thema gezondheidszorg wordt het meest geassocieerd met CD&V (18 procent) en SP.A (16 procent), maar het valt op dat 19 procent dit thema aan geen enkele partij koppelt.

Economie koppelen de meeste ondervraagden (34 procent) aan Open VLD. De N-VA staat hier op de tweede plaats (21 procent).

Wie aan pensioen denkt, denkt in de eerste plaats aan de SP.A (22 procent). Ook de PVDA scoort hier goed (13 procent). Desondanks koppelt 19 procent van de ondervraagden het pensioenthema aan geen enkele partij. 

Op het vlak van mobiliteit, wordt het meest gedacht aan Groen en de N-VA. De groene voorstellen inzake duurzame mobiliteit en Ben Weyts (N-VA) als Vlaams minister van Mobiliteit tijdens de vorige legislatuur zijn hier wellicht niet vreemd aan. 

Migratie is dan weer hét thema van Vlaams Belang. 45 procent van de ondervraagden associeert het thema met de partij. Opvallend genoeg denkt maar 15 procent van de ondervraagden hier aan de N-VA, een nieuwe aanwijzing dat het migratiethema electoraal niet loont voor de partij.

Lees verder onder de interactieve grafiek.

Wat migratie betekent voor Vlaams Belang, betekent  klimaat voor Groen. 68 procent van de ondervraagden ziet Groen als dé klimaatpartij.

De SP.A wordt het meest geassocieerd met de sociale zekerheid, dat is namelijk het geval bij 29 procent van de ondervraagden. Dat is een veel lager percentage dan dat van Groen voor het klimaatthema en dat van Vlaams Belang voor het migratiethema.

Werkgelegenheid kan door geen enkele partij duidelijk als haar thema worden geclaimd.

Bekijk hieronder de uitleg van Wetstraatwatcher Ivan De Vadder:

Videospeler inladen...

De bevraging werd door Kantar TNS online afgenomen bij 2.040 stemgerechtigde inwoners van het Vlaamse gewest, van 9 april tot en met 28 april.

Meest gelezen