Fiertelommegang in Ronse slaat jaartje over door corona

Door de coronamaatregelen kan de traditionele Fiertelommegang in Ronse niet uitgaan op zondag 7 juni. Normaal is het een hoogdag voor de stad, maar de burgemeester dringt erop aan om niet aan het feesten te slaan.

Zondag 7 juni is het Fiertelzondag in Ronse. Dan vindt traditioneel de Fiertelommegang plaats, een traditie van duizend jaar.  Elk jaar komen er duizenden bedevaarders en ook voor elke Ronsenaar is het een hoogdag. Traditioneel is het ook een dag waarop Ronsenaars die de stad hebben verlaten, terugkeren om samen met familie en vrienden de Grote Ommegang te doen.

Dit jaar is de Fiertelommegang geannuleerd wegens de coronamaatregelen.  De kerkelijke plechtigheden zoals de mis op zaterdagavond om 17 uur, de Fiertelmis op zondag om 8 uur en het Te Deum om 18.30 uur zullen wel plaatsvinden, weliswaar in strikt beperkte kring en enkel met het door de regering maximaal aantal toegelaten personen.

Samenscholingen verboden

Het stadsbestuur roept iedereen op om niet op eigen houtje toch de fiertelroute te stappen op zondag 7 juni. "Omdat de Fiertel niet doorgaat, zullen ook geen verkeersmaatregelen worden getroffen. Het parcours is dus niet afgesloten en er kunnen zo gevaarlijke verkeerssituaties  ontstaan, zeker op drukke wegen en gevaarlijke kruispunten", zegt burgemeester Luc Dupont (CD&V).

"Er zullen ook geen sanitaire voorzieningen zijn en horecazaken zullen  nog gesloten zijn. Samenscholingen blijven verboden en de social distancing moet ten allen tijde gevolgd worden. De politie zal erop toezien dat deze maatregelen worden nageleefd."

kasto80

Meest gelezen