Dieter Dewulf Photography

Fransen steken te voet de grens over naar strand van De Panne

Het is al bij al rustig aan de kust, ook al mogen tweedeverblijvers nu weer terug naar hun vakantiehuis. Opvallend wel: in De Panne staken een aantal Fransen te voet de grens over om in Vlaanderen op het strand te kunnen. 

Aan de kust is het afwachten of het ook de komende dagen nog rustig blijft. Gisteren was er nog geen volkstoeloop naar zee. Ook niet van tweedeverblijvers. Maar de beslissing om die toe te laten viel pas laat woensdagavond. Misschien zullen er vandaag en komend weekend nog veel tweedeverblijvers naar zee afzakken. "Dat is geen probleem", zegt burgemeester Marc Vandenbussche van Koksijde, "we zijn daarop voorbereid. We hopen wel dat de horeca zo snel mogelijk open gaat. Als er dagjestoeristen komen, dan zijn er nu nauwelijks plekken waar ze naar het toilet kunnen of iets kunnen eten over de middag. En dat is wel vervelend." 

Burgemeester De Panne houdt een oogje in het zeil vanop zijn dak

Ook in De Panne is het voorlopig nog rustig, "maar wat niet is, kan nog komen", zegt burgemeester Bram Degrieck. "We zien wel. Ik ben mijn dakgoten aan het schilderen en vanop mijn dak heb ik een zeer goed zicht op het centrum en op het strand. Ik kan mij inbeelden dat er wel wat dagjestoeristen waren ook gisteren, we moeten ons daar geen illusies in maken, maar 't was dus zeker geen overrompeling. Ik heb ook wat mensen op het strand gezien. Daar mag je voorlopig niet zitten. Maar we gaan daar niet als gestapo's op controleren. Zolang er geen samenscholingen zijn en de mensen geen echte dommigheden doen, hanteren we een zekere tolerantie."

Je mag niet zitten op het strand, maar we gaan daar niet als gestapo's op controleren

Opvallend: blijkbaar zijn er gisteren wel wat Fransen te voet de grens overgestoken. "In Frankrijk was er gisteren wel veel volk op de stranden", zegt burgemeester Degrieck. "In Bray-Dunes, net over de grens, zou er 10 keer zoveel volk geweest zijn als hier. En een aantal Fransen zouden dus te voet naar De Panne gewandeld zijn. Ik maak mij daar wel wat zorgen over voor het komende zomerseizoen, dus we gaan dat zeker in de gaten blijven houden."

Meest gelezen