Videospeler inladen...

Zwembadjes vol, kranen leeg in Overijse: "Waterverbruik verdubbeld, sproeiverbod tot zondagavond"

De eerst zomerse temperaturen hebben in Overijse gezorgd voor een watertekort. In het centrum en in deelgemeente Jezus-Eik kwam er gisterenavond nog amper water uit de kraan. "We hebben een extreem hoog waterverbruik vastgesteld en dat heeft uiteindelijk geleid tot waterproblemen", zegt De Watergroep. Intussen kondigde de burgemeester van Overijse een sproeiverbod tot zondagavond aan en is de brandweer begonnen met het uitdelen van drinkwater aan inwoners in nood. 

Gisterenavond riep de burgemeester van Overijse op om zo weinig mogelijk kraantjeswater te gebruiken. Zowel in het centrum van Overijse als in deelgemeente Jezus-Eik was er een probleem met het waterpeil en de waterdruk door de aanhoudende droogte. "Bij sommige inwoners komt er inderdaad geen water meer uit de kraan", vertelt burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002–N-VA). "Maar niet enkel in het centrum van Overijse is er een probleem, ook in deelgemeente Jezus-Eik en op sommige plaatsen in Hoeilaart en Tervuren kampen ze met waterproblemen."

Waterverbruik

Volgens De Watergroep is het watertekort vooral te wijten aan het extreem hoge waterverbruik gisteren. "We hadden in de regio ook wel een probleem met de productiecapaciteiten, maar daar staat het watertekort van gisterenavond los van", vertelt Kathleen De Schepper . "We hebben gezien dat het waterverbruik gisteren het dubbele was dan normaal. Het heeft de voorbije weken amper geregend, waardoor bij heel wat mensen de regenwaterput leeg staat. Dus schakelt men dan over op kraantjeswater." 

Blijf zuinig omspringen met water en ga zeker geen tuin sproeien of zwembadjes vullen

Kathleen De Schepper, De Watergroep

De Watergroep heeft geprobeerd om deze nacht de watervoorraden opnieuw aan te vullen. "Het is niet zeker of de problemen vandaag van de baan zullen zijn. We hebben de watervoorraden proberen aan te vullen, maar zitten niet op de normale capaciteit. Dus de boodschap blijft: blijf zuinig omspringen met water en ga zeker nu geen tuin sproeien of zwembadjes vullen. Want dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat iedereen nog water uit de kraan krijgt." Ook de brandweer vraagt om zo weinig mogelijk kraantjeswater te gebruiken. "Door het tekort vreest de brandweer dat ze in de problemen komt als er ergens een brand zou uitbreken", besluit de burgemeester. 

Bekijk hier de journaalreportage over de toestand in Overijse: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Sproeiverbod

De burgemeester van Overijse gaat zelfs een stapje verder en heeft een sproeiverbod uitgesproken. "De inwoners mogen dus geen water meer gebruiken voor het wassen van auto's, het vullen van zwembaden en het besproeien van gazons", zegt Lenseclaes. "Dat verbod zal tot en met zondag zal gelden. Tegen maandag zouden de problemen van de baan moeten zijn."

Bekijk hieronder de aanbeveling van waterexpert Marjolein Vanoppen in "Het Journaal": (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Drinkwaterbedeling

Intussen is de brandweer van Overijse begonnen met drinkwater te verdelen aan inwoners die zonder water zitten. Tot 23u30 vrijdagavond kunnen die inwoners voor een bidon van 10 liter drinkwater terecht in de plaatselijke brandweerkazerne. 

Meest gelezen