Derick Hudson / Getty

Gent verlengt nachtopvang voor daklozen: “Tijdens deze crisis kunnen ze niet bij vrienden of familie slapen”

De stad Gent verlengt de nachtopvang voor daklozen omdat er tijdens de coronacrisis meer dan ooit nood is aan slaapplaatsen. Tot eind juni zullen er 116 bedden beschikbaar zijn in de plaats van de gewoonlijke 65 bedden. “Over een paar weken zullen we opnieuw bekijken of we het nog eens verlengen”, klinkt het.

Door de hulp van hostels en hotels kon de stad Gent tijdens de coronacrisis dubbel zoveel bedden aanbieden aan daklozen dan anders. “De bedden waren eigenlijk altijd gevuld”, vertelt schepen Rudy Coddens (SP.A). “Sommige nachten merkten we zelfs dat we nog meer plaats zouden kunnen gebruiken. De opvang verlengen was dus noodzakelijk.”

Afstand houden

“Er is altijd nood aan opvang, ook buiten de crisis”, gaat Coddens verder. “Maar het is nu nog moeilijker om opvang te vinden omdat vele mensen die dakloos zijn nu niet bij mensen thuis terecht kunnen omdat ze afstand moeten houden. Daarom willen wij nu zelf die extra plaatsen aanbieden.”

De stad kreeg tijdens de crisis de hulp van 3 hostels en een zorghotel om daklozen op te vangen. “Die zijn anders natuurlijk niet beschikbaar omdat ze gebruikt worden door toeristen. Nu zijn we wel geleidelijk aan de opvangplaatsen in de hostels aan het afbouwen en zijn we aan het bekijken hoe we op minder locaties meer mensen te slapen kunnen leggen. Op een veilige manier uiteraard”, verzekert Coddens. 

Nog verlengen?

Of de stad nu altijd extra plaatsen zal voorzien, is niet duidelijk. “Het organiseren van een nachtopvang is een serieuze verantwoordelijkheid en kost veel extra geld. Op dit moment hebben we daar budgetten voor voorzien, maar naar de toekomst toe kan ik daar nog geen garantie over geven.” Voor de nabije toekomst is er misschien wel hoop: “We gaan in de tweede helft van juni opnieuw bekijken wat de situatie is en of het mogelijk is om dit regime aan te houden”, zegt Coddens nog. “Maar alles zal afhangen van de locaties die beschikbaar zijn en de coronamaatregelen.”

kasto80

Meest gelezen