Handelaars aan zee blij met terugkomst tweedeverblijvers: "Zij spenderen 1 miljard euro per jaar aan de kust"

De handelaars aan zee zijn blij dat de tweedeverblijvers terug zijn. Want heel wat van die winkels draaien op de uitgaven van die tweedeverblijvers. In totaal spenderen zij elk jaar zo'n 1 miljard euro aan zee, dat is veel meer dan hotelgasten en mensen die een logement huren. 

Tweedeverblijvers hebben een grote impact op de kusteconomie. Gemiddeld geven tweedeverblijvers, hotelgasten en mensen die een logement huren aan zee samen zowat 1,5 miljard euro uit per jaar. Twee derde daarvan, ofwel 1 miljard euro, komt van mensen die een tweede verblijf hebben. "In Middelkerke en Nieuwpoort zijn de tweedeverblijvers zelfs nog belangrijker", vertelt Wouter Blomme van Unizo West-Vlaanderen. "Want daar is ongeveer de helft van alle woningen een tweede verblijf."

Tweedeverblijvers gaan sneller dagje shoppen

Tweedeverblijvers spenderen hun geld vooral in voedingswinkels, maar ook in schoenen- en kledingswinkels. Christophe Vandenbussche heeft 5 kledingwinkels in Nieuwpoort. Ook hij leeft hoofdzakelijk van de tweedeverblijvers. "Mensen die voor 1 dagje komen, komen meer voor de beleving op het strand. Zij eten wel iets in Nieuwpoort, maar gaan vooral zwemmen, zonnen en met de kinderen spelen. Tweedeverblijvers zitten hier dagen, weken of maanden en trekken gemakkelijker tijd uit om eens te gaan shoppen."

Unizo West-Vlaanderen bevestigt inderdaad dat dagjestoeristen meer geld uitgeven aan restaurant- en cafébezoekjes. Zij geven samen per jaar zo'n 1,3 miljard euro uit aan zee.

Meest gelezen