Minder betonneren en héél het jaar door zuinig omspringen met water: de tips van waterexpert Marjolein Vanoppen

Om voldoende watervoorraden op te bouwen en zo droge zomers aan te kunnen, moeten we niet pas zuinig beginnen omspringen met water als er een tekort dreigt, maar wel het hele jaar door. Dat vertelt onderzoekster Marjolein Vanoppen (UGent) in "De ochtend". Opritten en voortuinen blijven beter zo groen mogelijk om meer water in de grond te laten doorsijpelen, en de overheid moet parken, groengebieden en stadscentra slimmer aanleggen om zo veel mogelijk regenwater op te vangen.

Op de meeste plaatsen in Vlaanderen geldt er sinds gisteren een oppompverbod. De overheid hoopt zo een watertekort te vermijden, want door de aanhoudende droogte komen verschillende waterlopen in de problemen, zeker nu we de zomer ingaan met het grootste neerslagtekort sinds 1901.

Marjolein Vanoppen, onderzoekster aan de Universiteit Gent, was te gast bij "De ochtend" en werpt haar licht op het dreigende watertekort. Haar belangrijkste oproep: "We moeten het héle jaar door zuinig omspringen met ons water, zodat we buffers kunnen opbouwen."

Volgens Vanoppen ondernemen de meeste mensen pas actie als de situatie al te ernstig is, en moeten we ook in de herfst en winter, wanneer er meer regen valt, bewuster omgaan met ons waterverbruik.

Meer aarde, gras en plantjes op de oprit

Naast zuinig omspringen met water door de kraan niet onnodig lang te laten stromen, kunnen mensen ook bewuster omgaan met de aanleg van voortuinen of opritten. "Minder verharden, meer gras, aarde en plantjes", vertelt Vanoppen. "Zo kan het water dat dan tóch valt beter in de bodem doordringen, en zorgen we ervoor dat de grondwaterlagen beter aangevuld worden tijdens de winter of de herfst, wanneer het wel meer regent."

We moeten het héle jaar door zuinig omspringen met ons water, zodat we buffers kunnen opbouwen

Marjolein Vanoppen, wateronderzoekster UGent

Massaal zwembaden vullen bij droogte is natuurlijk niet zo'n goed plan, maar volgens Vanoppen is dat vullen zelf niet het grootste probleem: "Eens zwembaden gevuld zijn, blijven ze wel even gevuld. Maar het grote probleem met een zwembad is dat dat hetzelfde effect heeft als je tuin betonneren. Als het dan regent, kan water de grond niet meer indringen over heel de oppervlakte van je zwembad." 

Slimmere parken en stadscentra

Niet alleen het individu draagt een grote verantwoordelijkheid, ook de overheid speelt een belangrijke rol, zegt Vanoppen: "Er moeten meer maatregelen van de overheid komen om parken, groengebieden en stadscentra slimmer aan te leggen, om zo meer regenwater te capteren."

"Maar de overheid is er op de achtergrond wel mee bezig, de droogtecommissie en andere overheidsinstanties zijn vorige week nog samengekomen", gaat ze verder. "Er zijn alleen heel veel verschillende actoren die moeten samenwerken. Het gaat dus niet zo snel."

Herbekijk hier het gesprek met Marjolein Vanoppen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen