Landbouwers smeken om regen: "Het ziet er niet zo goed uit voor ons"

De landbouwers komen in de problemen door de droogte. In heel wat gemeenten mogen ze bovendien geen water oppompen uit de rivieren om te gaan sproeien. Kobe Ruell is landbouwer in Boutersem en teelt onder meer suikerbiet. Voor hem is er maar één oplossing: "Regen, en liefst een week lang." 

"We steken zaden in de grond, maar die kiemen niet door de droogte", vertelt Kobe Ruell, een landbouwer uit Boutersem. "De suikerbieten bijvoorbeeld zouden nu al moeten uitkomen. Als de teelt niet snel gaat groeien, is het verloren voor het hele jaar. Wij hebben nu al heel veel geïnvesteerd in zaden en meststoffen en als de teelt niet bovenkomt, is dat verschrikkelijk."

Sproeien

Het sproeien van velden lost ook niet alles op, zegt Kobe. "Het kost zoveel geld om grote akkers van hectaren groot te besproeien, dat het niet rendabel is. Bij de kleinere teelt van aardappelen voor de lokale markt of de teelt van groenten bijvoorbeeld, kan je er wel geld in steken om te besproeien." 

Andere gewassen

Omdat het al een paar jaar zo droog is, overweegt Kobe om andere gewassen te zetten die minder water nodig hebben. "Ik probeer te kijken welke teelten beter tegen de droogte kunnen. Ik heb sinds een paar jaar ook luzerne staan voor mijn dieren. Die wortels zitten dieper in de grond dan gras en daardoor blijft die plant beter groeien. En er zijn projecten met quinoa en soja. Maar dat heeft allemaal tijd nodig."  

Meest gelezen