Liveblog: Jongerenkampen en speelpleinwerkingen mogen doorgaan deze zomer en meer kinderen kunnen naar school

Er zijn vandaag verschillende beslissingen genomen over de versoepeling van de coronamaatregelen. De zomerkampen en speelpleinwerkingen krijgen definitief het licht op groen vanaf 1 juli, maar met de beperking van maximaal 50 personen. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) juicht de beslissing van het Overlegcomité toe. Daarnaast vragen de Vlaamse overheid en de onderwijssector de Nationale Veiligheidsraad om alle kleuterscholen volledig te openen vanaf 2 juni. Meer kinderen uit het lager en secundair onderwijs zouden de lessen moeten hervatten. Volg hier alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Licht op groen voor zomerkampen en speelpleinwerking, met maximaal 50 personen

Het federale Overlegcomité heeft een handleiding over de organisatie van jeugdactiviteiten goedgekeurd. Na overleg met experts is beslist dat buurtspeeltuinen in de open lucht vanaf woensdag 27 mei geopend mogen worden voor kinderen tot en met twaalf jaar.

Zomerkampen en speelpleinwerkingen met of zonder overnachting mogen vanaf 1 juli doorgaan in zogenoemde contactbubbels van maximaal 50 personen. 

Ook jeugdhuizen kunnen hun activiteiten weer opstarten  voor contactbubbels van maximaal 50 jongeren.

Liever een late ja dan een vroege nee. De zomerkampen kunnen doorgaan en dat is heel goed nieuws voor jongeren

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V)


De volgende vergadering van de Nationale Veiligheidsraad zal plaatsvinden op woensdag 3 juni. Tijdens die vergadering zullen de volgende fases van de exitstrategie uit de coronamaatregelen nader omschreven worden. Centraal staan de culturele sector en de horeca.

Lees het volledige bericht hier:

Bekijk de reactie van minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Resultaat onderwijsoverleg: "Kleuterscholen heropenen op 2 juni"

De Vlaamse overheid en de verschillende sociale partners uit het onderwijs hebben een nieuw advies geformuleerd over de verdere heropening van de scholen. Ze vragen aan de Nationale Veiligheidsraad om het licht op groen te zetten om alle kleuterscholen vanaf 2 juni opnieuw te openen.

In het advies wordt ook voorgesteld dat alle leerlingen van het lager onderwijs opnieuw (deels) naar school te laten gaan. "Het spreekt voor zich dat scholen de heropstart enkel kunnen uitbreiden indien dat op een voldoende veilige manier kan", klinkt het in het advies.

Ik ga ervan uit dat de Nationale Veiligheidsraad ons de mogelijkheid geeft om dit advies in de realiteit uit te voeren. We hopen zo perspectief te creëren voor de ouders en leerlingen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts in "De wereld vandaag"


Vanaf 2 juni zouden ook de leerlingen van het 2e en 4e jaar secundair onderwijs opnieuw naar school kunnen gaan en dat voor maximaal twee volle dagen of vier halve dagen per week. Het advies gaat nu naar de Nationale Veiligheidsraad.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verwacht dat de Nationale Veiligheidsraad het licht op groen zet voor het advies. "Zo hopen we perspectief te creëren voor de ouders en de leerlingen", zegt Weyts in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Lees het volledige bericht hier:

Bekijk de reactie van minister Ben Weyts uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

President Trump wil dat Amerikaanse kerken weer opengaan

De Amerikaanse president Trump vraagt aan de Amerikaanse staten weer religieuze diensten toe te laten, na de sluiting van de gebedshuizen ter bestrijding van de verspreiding van het nieuwe coronavirus

Volgens Trump zijn gebedshuizen "essentieel" en kunnen ze dus open zijn tijdens de pandemie. De Centers for Disease Control zullen op mijn aangeven richtlijnen geven, aldus de president. Hij riep de gouverneurs op "onze kerken en plaatsen voor erediensten meteen te laten opengaan" en voegde eraan toe dat de mensen vragen weer naar de kerk, de synagoge of de moskee te kunnen gaan.

Marc Van Ranst: "Op één grote kampsite kunnen meerdere bubbels zitten"

De beperking voor jeugdkampen om met contactbubbels van maximum vijftig personen te werken, hoeft niet noodzakelijk slecht nieuws te zijn voor grote groepen. "Op één kampsite kunnen meerdere bubbels zitten, maar de bedoeling is wel dat die niet fysiek met elkaar in contact komen", zegt viroloog Marc Van Ranst.

Binnen die bubbels zullen mondmaskers en social distancing niet nodig zijn. Risico dat kinderen toch ziek worden op kamp is er natuurlijk altijd. Is dat het geval, dan zal de hele bubbel van vijftig personen opgevolgd worden en gevraagd worden om in quarantaine te blijven, zegt  Van Ranst.

Pasverkozen Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert: "Diegenen helpen die het nodig hebben"

De kersverse voorzitter van Open VLD Egbert Lachaert vindt het positief dat er initiatieven worden genomen zoals het relanceplan van PS-voorzitter Magnette om uit de economische crisis die het coronavirus heeft veroorzaakt, te geraken. Dat zegt hij in "Terzake".

Lachaert  kan zich wel niet vinden in alle voorstellen van Magnette die tot 50 miljard euro voor het herstel wil uittrekken. Zo pleit Lachaert  voor meer selectiviteit. "Je moet daar geen miljarden op plakken, maar selectief werken naar de sectoren die in moeilijkheden zijn. Je moet niet diegenen helpen die het niet nodig hebben."

Bekijk het gesprek met Egbert Lachaert uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Wereldgezondheidsorganisatie: "Zuid-Amerika nieuw epicentrum van de coronapandemie"

Zuid-Amerika is "een nieuw epicentrum" van de pandemie van het coronavirus, met een alarmerende toestand in Brazilië, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

"Zuid-Amerika is een nieuw epicentrum van de ziekte geworden. We zien het aantal gevallen in veel Zuid-Amerikaanse landen stijgen. Het zwaarst getroffen is in dit stadium duidelijk Brazilië", zei de verantwoordelijke voor noodsituaties bij de WHO, Michael Ryan, op een virtuele conferentie vanuit Genève.

Brazilië telt volgens de WHO bijna 300.000 gevallen en 19.000 doden op 210 miljoen inwoners, waarmee het op de derde plaats van de wereld komt wat het aantal gevallen betreft, na de Verenigde Staten en Rusland.

Chirojeugd Vlaanderen over zomerkampen: "Dit is haalbaar"

Chirojeugd Vlaanderen is opgetogen over de mogelijkheid om deze zomer toch weer op kamp te kunnen. "Wij zijn heel tevreden, ook al is het slechts mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het alternatief is dat er niets kan doorgaan. Dit is haalbaar", zegt Erwin Cools, directeur Chirojeugd Vlaanderen na de beslissing van de bevoegde ministers en de jeugdsector op vrijdag.

De activiteiten op de zomerkampen zullen in "contactbubbels" van maximaal 50 personen mogen doorgaan, zo werd vrijdag beslist. "Het is begrijpelijk dat we dit zoveel mogelijk in bubbels moeten organiseren. Wij gaan nu de groepen bijstaan en adviseren waar nodig zodat zij de maatregelen zo goed mogelijk kunnen uitvoeren", aldus Cools. "Eventueel kunnen ze extra sanitair plaatsen of het eten organiseren in een beurtrol of in verschillende tenten."

De minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR) is niet te spreken over het advies van de Vlaamse overheid en de Vlaamse onderwijssector om de kleuterscholen op 2 juni te heropenen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts gaat ervan uit dat de Nationale Veiligheidsraad dat zal goedkeuren.

"De Nationale Veiligheidsraad heeft eerder beslist om de kleuterscholen niet te openen voor 8 juni. We waren het daar allemaal over eens en Vlaanderen zat toen ook rond de tafel", aldus Jeholet.

Pleidooi voor veilige kampzomer zonder dat het té moeilijk wordt voor leiding

De jeugdbeweging KLJ (Katholieke Landelijke Jeugd) reageert tevreden op de aankondiging dat de zomerkampen kunnen plaatsvinden, met de nodige maatregelen. Een veilige kampzomer is nu mogelijk, klinkt het in een persbericht, zonder dat het voor de leidingsploegen te moeilijk te organiseren wordt.

KLJ werkte zelf ook mee aan de draaiboeken en protocollen om de zomerkampen mogelijk te maken in coronatijden.

"Veiligheid is de leidraad geweest doorheen heel het proces", zegt Isaak Dieleman, nationaal voorzitter van KLJ. "De enige reden waarom we deze zomer op kamp mogen gaan, is dat die kampen veilig zullen verlopen. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat we onze kinderen en jongeren terug perspectief op een fijne zomer kunnen geven."

KU Leuven boekt hoopvolle resultaten in zoektocht naar coronavaccin: "We zijn op de goede weg"

Professor Johan Neyts van de KU Leuven heeft samen met zijn team goede resultaten geboekt in de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus. Uit de eerste proeven op hamsters blijkt dat een van de vaccins die ze testen, goede bescherming biedt.

De tests moeten nu nog herhaald worden, en daarna kan het kandidaatvaccin op mensen getest worden. "We hebben goede hoop dat we op de goede weg zijn", vertelt hij aan VRT NWS. Wereldwijd zijn er ruim 100 kandidaat-vaccins die onderzocht worden.

Lees het volledige bericht hier:

Meest gelezen