pbombaert@skynet.be

Mensen met financiële zorgen gooien minder eten weg en zijn creatiever met restjes

Veel mensen hebben door de coronacrisis minder inkomsten door economische werkloosheid. De CoronaCookingSurvey van de Universiteit Antwerpen focust deze week op hoe mensen met geldzorgen omgaan met voeding en boodschappen doen sinds de coronamaatregelen gestart zijn. Professor Charlotte De Backer gaf tekst en uitleg bij Radio 2 Antwerpen. "Ze gaan veel bewuster om met voeding dan mensen die geen financiële problemen hebben."

"Wat opvalt, is dat mensen die elke euro moeten omdraaien minder eten weggooien en creatief omgaan met restjes. Ze deden dat al voor de crisis, maar doen het nu nog meer doorgedreven", legt professor De Backer uit.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ze minder dan andere mensen bezig zijn met gezonder eten. Eerder bleek namelijk dat een grote groep mensen door de crisis net wél meer aandacht had voor gezonder koken met onder andere voldoende groenten op hun menu.

Extra stress maar geen extra alcohol

De meerderheid van de mensen met financiële problemen is gespannen en ondervindt meer stress. "Er zijn al zo veel zorgen dat een gezonde maaltijd niet meteen het eerste is waar je van wakker ligt", verklaart De Backer, "wat niet wil zeggen dat die mensen constant ongezond eten. 
Het valt wel op dat deze mensen - in tegenstelling tot mensen zonder geldproblemen - geen extra alcohol hamsteren om hun zorgen wat te vergeten."

"Mensen met financiële problemen kopen meer dan anders bloem, groenten, aardappelen, pasta en andere granen", voegt professor De Backer er nog aan toe, "de basisingrediënten dus om te koken."

Je vindt meer info op de website van de CoronaCookingSurvey.

Meest gelezen