Videospeler inladen...

Ex-kindsoldaten maken mondmaskers in Kananga (Congo)

Een creatieve Vlaamse pater in Kananga, in hartje Congo, is, toen de coronapandemie uitbrak, aan het werk gegaan met ex-kindsoldaten. Zijn doel: 50.000 mondmaskers maken voor de bevolking van Kananga en de jongeren perspectief bieden. 

"Toen ik bij de rebellen van Kamwina Nsapu was, werden mijn broers gedood. Ze beloofden me daar een mooie toekomst in hun rangen, maar tevergeefs..." De 17-jarige Ruth vertelt van achter haar ouderwetse Singer-naaimachine over de voorbije moeilijke jaren als kindsoldaat. De opstand van de militie tegen het Congolese leger van voormalig president Joseph Kabila en de repressie waren gruwelijk (zie artikel uit 2017).

Gelukkig werd Ruth vorig jaar gedemobiliseerd en kwam ze samen met zo'n 1.000 andere ex-kindsoldaten terecht in het opvangcentrum Mpokolo Wa Muoyo of Bron van leven in Kananga, in de provincie Kasaï. Daar zorgde pater Ivo Vanvolsem samen met UNICEF ervoor dat ze een opleiding kregen: mechanica, houtbewerking of knippen en naaien. 

"Maar de vaardigheden brachten niet genoeg op omdat er geen werk voorhanden was", zegt de scheutist pater Ivo Vanvolsem. "Toen corona uitbrak, heb ik beslist om met het materiaal dat we hadden, mondmaskers te maken in de strijd tegen corona. 

Te veel succes

Het idee was een succes. Naast de zowat twintig ex-kindsoldaten, wilden nog een aantal meisjes mee komen werken. Met slechts vier naaimachines was dat een onbegonnen zaak. Maar begin mei kreeg pater Ivo hulp van vrienden en kennissen in België. Die brachten een lading bij elkaar met 20 naaimachines, 1.000 meter stof, kilometers naaigaren, scharen, lintmeters en zelfs epauletten, die als filter kunnen dienen. 

Het duurde nog drie weken voor de vracht via een binnenlandse vlucht en alle bureaucratische hinderpalen tot in Kananga geraakte. (Lees voort onder quote en foto.)

Dit is een heel belangrijke dag. Met dit materiaal kunnen we opnieuw aan de slag om 50.000 mondmaskers te maken voor de bevolking van Kananga

Lange termijn

VRT NWS kreeg het beeldmateriaal van de organisatie zelf. Het is het verhaal van pater Ivo Vanvolsem zelf,  en van de kinderen die in het atelier werken. Maar die kinderen antwoorden positief op de vraag of hun leven veranderd is. De 16-jarige Meshak heeft zijn vader verloren tijdens de opstand van Kamwina Nsapu.

VN-kinderorganisatie UNICEF kon hem overtuigen om niet meer te strijden.  Hij ging naar zijn familie terug en begon aan een opleiding. "Ik zie dat mijn leven veranderd is. Toen ik bij de militie zat, verdiende ik niets. Hier in het atelier kan ik werken voor een klein beetje geld en dat meenemen naar mijn familie." 

Geld krijgen de kinderen niet volgens pater Ivo. Maar wanneer de taak volbracht zal zijn, krijgen ze wel hun naaimachine mee naar huis om er dan creatief mee aan de slag te kunnen. Of hoe een tragedie als corona toch nog een zinvolle invulling kan krijgen. 

Bekijk de beelden van onze reporter Katrien Vanderschoot in "Het Journaal" over het bijzondere Congolese atelier van mondmaskers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen