AFP or licensors

Afrikaanse zanger Mory Kanté overleden, wereldberoemd door "Yéké yeké"

In een ziekenhuis in de Guinese hoofdstad Conakry is zanger en muzikant Mory Kanté overleden. In 1987 had hij een wereldhit met "Yéké yéké". Kanté, bijgenaamd "de elektrische griot", was erg belangrijk voor de popularisering van de muziek uit West-Afrika. Hij werd 70 en was al een tijd ziek.  

Mory Kanté scoorde zijn grootste en enige echte wereldhit "Yéké yéké" toen de hype van de Afrikaanse muziek al voorbij was. Zijn aanstekelijk liedje veroorzaakte een nieuwe golf van belangstelling voor muziek uit West-Afrika. Van zijn plaatje gingen miljoenen exemplaren de deur uit, hij stond op nummer 1 in verscheidene landen.   

Mory Kanté was al een tijd ziek, en reisde af en toe naar Frankrijk voor medische zorg. Door de coronacrisis kon dat niet meer. De voorbije dagen ging zijn gezondheid snel achteruit. Alpha Condé, de president van Guinée, tweette: "De Afrikaanse cultuur is in rouw. Kanté was een voorbeeld."

Mory Kanté kende de cultuur van Guinée en buurland Mali erg goed. Hij verzette zich tegen te veel westerse invloed in de Afrikaanse muziek. Zijn bijnaam was "de elektrische griot". Een griot is een lokale dichter, verhalenverteller of zanger die mondelinge tradities doorgeeft. 

Hij was verschillende keren te gast in ons land, onder meer op het Sfinksfestival in Boechout. in 2004 gaf hij toelichting aan VRT NWS: "Onze geschiedenis is niet geschreven, maar mondeling overgeleverd. De griots zetten deze orale traditie voort."

Videospeler inladen...

Mory Kanté zong en bespeelde de kora, de West-Afrikaanse harp met snaren bevestigd op een kalebas. Traditionele instrumenten bespelen om universele muziek te maken, dat was zijn betrachting, vertelde hij aan VRT NWS, toen hij in 2002 optrad in Knokke op Pole Pole Beach.

Videospeler inladen...

Kanté, die uit een familie van geestelijke leiders stamde en een van de 38 kinderen van dezelfde vader was, leefde een tijd als illegaal in Parijs. "Yéké yéke" nam hij al op in 1984, het brak in 1987 door en kende nog een aantal succesvolle heruitgaven. 

In 2014 zong Kanté, samen met andere Afrikaanse musici als Salif Keita en Amadou en Mariam een lied tegen ebola. De opbrengst van "Africa stop ebola" ging naar Artsen zonder Grenzen.  

Meest gelezen