Videospeler inladen...

Egbert Lachaert wordt voorzitter Open VLD met ruime voorsprong: "We gaan voor een breed liberalisme"

De voorzittersverkiezingen bij de liberalen hebben al in de eerste ronde een duidelijke winnaar opgeleverd: Egbert Lachaert haalde een absolute meerderheid, voor Bart Tommelein, Els Ampe en Stefaan Nuytten. Hij neemt de partij over van Gwendolyn Rutten.

16.000 leden van Open VLD brachten de voorbije dagen hun stem uit - dat is een kwart tot een derde van het totaal aantal leden. 61,03 procent stemde voor Lachaert. Alexander De Croo wordt ondervoorzitter van de partij. Hij behaalde ruim 12.000 stemmen - een stuk meer nog dan Lachaert, die er 9.000 kreeg voor de verkiezing van het partijbestuur.

Egbert Lachaert is op dit ogenblik de leider van de Open VLD-fractie in de federale Kamer. De 42-jarige advocaat uit Merelbeke was in 2012 al eens kandidaat-voorzitter, maar haalde het toen niet van Gwendolyn Rutten. Hij zit sinds 2013 in de nationale politiek: eerst vijf jaar als Vlaams Parlementslid, nu dus als Kamerlid. Zijn vader was Vlaams volksvertegenwoordiger en schepen in Merelbeke voor de liberalen. Lachaert behoort samen met bijvoorbeeld Vincent Van Quickenborne tot de rechter- of donkerblauwe flank van de partij, al is hij zelf geen fan van zulke etiketten. 

(lees verder onder de tweet)

De 58-jarige Bart Tommelein was zeker voor de buitenwereld de bekendste kandidaat-voorzitter, maar heeft het dus niet gehaald. Tommelein is burgemeester van Oostende en Vlaams Parlementslid, maar eerder was hij ook al Kamerlid, federaal staatssecretaris en Vlaams minister. Tommelein komt uit een Vlaams-nationalistisch gezin, en begon zijn carrière dan ook bij de toenmalige Volksunie. In 1999 stapte hij over naar de VLD, waar hij woordvoerder werd van Vlaams minister-president Patrick Dewael. Hij behaalde 29 procent van de stemmen.

Ook de andere twee kandidaten haalden het niet: het 41-jarige Vlaams Parlementslid Els Ampe, die 7,31 procent behaalde, en de 56-jarige ondernemer Stefaan Nuytten, die afklokte op 1,9 procent.

"Over onze partijnaam gaan we nog lang spreken"

In zijn korte overwinningsspeech voor een vrijwel lege zaal van het partij-hoofdkwartier benadrukte Lachaert dat er een nieuw hoofdstuk aanbreekt voor Open VLD, na zeven en een half jaar voorzitterschap van Gwendolyn Rutten: "Een groot deel van onze leden verwacht dat ik een aantal accenten van onze boodschap meer ga benadrukken. Tegelijk wil ik ook verbredend werken, we gaan geen verhaal schrijven voor één groep in de samenleving. We willen een breed liberalisme uitdragen", zei Lachaert. Hij wil ook de eensgezindheid in de partij terugbrengen na de voorzittersverkiezingen.

"Het liberalisme leeft in een moeilijk tijdsgewricht, met populistische stemmen, waarin onze genuanceerde boodschap het niet gemakkelijk heeft. In zulke moeilijke tijden heeft Gwendolyn Rutten het schitterend gedaan als voorzitter", gooide Lachaert zijn voorgangster een bloemetje toe. Hij feliciteerde en bedankte ook zijn tegenkandidaten.

"Ik kijk ernaar uit om met het nieuwe partijbestuur keihard te werken aan een nieuw liberaal hoofdstuk in Vlaanderen, met een partijnaam waar we nog lang over zullen spreken (Lachaert toonde zich voorstander van een nieuwe naam voor zijn partij, red.), en met onze scherpe inhoud." Lachaert kondigde ook enkele partijcongressen aan in het najaar, om het onder meer over de structuur van Open VLD te hebben.

"De leden wilden een nieuw gezicht"

In "De wereld vandaag" op Radio 1 gaf Lachaert toe dat hij niet had verwacht dat hij al in de eerste ronde verkozen zou geraken: "Het is een droomscenario om het al zo snel te halen." Hij had nog niet gesproken met een duidelijk ontgoochelde Bart Tommelein, maar zou dat binnenkort zeker doen, zei hij: "Ik denk dat Bart zich niet moet afvragen wat hij verkeerd heeft gedaan. De leden waren wellicht gewoon op zoek naar een nieuwer, minder bekend profiel. De vernieuwing heeft volgens mij heel duidelijk gespeeld: men zocht iemand die een aantal accenten duidelijker kan leggen."

Volgens Lachaert zit daar bij verschillende partijen het probleem: "Partijen die al lang aan de macht deelnemen, hebben geen duidelijk profiel meer. Veel kiezers weten door het langdurig beleid niet meer precies waar een partij voor staat. En Open VLD is daar niet alleen in. Ik denk dat mensen over een aantal kernthema's heel duidelijk willen weten waar wij voor staan. We moeten duidelijk maken dat wij er zijn voor mensen die werken en belastingen betalen. Dat thema mogen we ons niet meer laten afnemen. Zo zullen de mensen zien dat ook de klassieke partijen goede oplossingen hebben."

De nieuwe voorzitter blijft erbij dat hij niet rechts-liberaal genoemd wil worden: "Liberalisme gaat over vrijheid, op alle gebieden. Dat gaat ook over vrijheid om te kunnen zijn wie je wil zijn. Dat gaat dan ook over progressieve  thema's. Ik wil de voorzitter van al die stromingen in onze partij zijn."

We moeten tegen 1 september een regering kunnen vormen met alle mensen van goede wil

Egbert Lachaert

En dan de vraag waar het al maanden over gaat: met welke partijen moet er een regering gevormd worden? "Ik denk dat we tegen 1 september een regering moeten hebben met een meerderheid in het parlement, anders gaat ons land de afgrond in. We moeten met de mensen van goede wil een compromis zoeken dat zuurstof brengt voor de economie, dat sociale accenten legt voor iedereen die het moeilijk heeft in deze crisis, en dat binnen een budgettair kader dat klopt. We moeten daar in het noorden én het zuiden van het land een meerderheid voor vinden." Met welke partijen dat precies moet zijn, wilde Lachaert niet zeggen: "Het zal ervan afhangen met wie we een akkoord kunnen sluiten waarbij ik mij als liberaal comfortabel voel.

Herbeluister hieronder het gesprek met Egbert Lachaert in "De wereld vandaag"

Nederlaag aanvaard, felicitaties uitgedeeld

"De leden hebben beslist, de democratie heeft zich duidelijk uitgesproken", gaf Bart Tommelein zijn nederlaag toe. "Ik hoop, Egbert, dat je ook gaat kijken naar de voorstellen die je tegenkandidaten gedaan hebben. En dat je ervoor zorgt dat we een breed volksliberalisme hebben, dat zo veel mogelijk antwoorden biedt op de uitdagingen waar de mensen mee bezig zijn."

Ook Els Ampe wenste Lachaert veel succes. "Ik zal blijven knokken voor de basis, en ik hoop dat onze partij meer zal groeien dan ooit tevoren." Stefaan Nuytten zag vooral overeenkomsten tussen de vier kandidaten: "Ik ben ervan overtuigd dat wij een nieuw liberaal programma gaan kunnen schrijven met aandacht voor de relance die er moet zijn na de coronacrisis."

Ik hoop dat je ook rekening houdt met de voorstellen die wij hebben gedaan

Bart Tommelein

Op sociale media krijgt Lachaert felicitaties van andere partijvoorzitters.

Bekijk hier het gesprek met Lachaert in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen