Waarom TikTok door ophef in India nog maar een waardering van 1 ster krijgt

Het is u misschien nog niet opgevallen, maar de populaire sociale media-app TikTok verloor in een week tijd drie sterren in de Google Play Store. De rating daalde van 4,5 tot 1,6 sterren, een opvallend lage score voor een app met wereldwijd 2 miljard downloads. De plotse daling is het gevolg van een conflict tussen Indiase YouTubers en TikTokkers. Maar ook vrouwonvriendelijke filmpjes zorgen ervoor dat TikTok onder vuur ligt in India. 

Begin mei bereikte TikTok de kaap van 2 miljard downloads. De app trad daarmee in de voetsporen van andere socialemediaplatformen als Facebook en Instagram. Op deze app kunnen gebruikers korte video’s plaatsen waarin ze onder andere zingen en dansen. Vooral in India is de app heel populair met maar liefst 611 miljoen downloads op de teller.

#BanTikTokInIndia

Toch nam de populariteit van de app in India sinds vorige week sterk af. Het begon met een vete tussen bekende Indiase gebruikers van de socialemediaplatformen YouTube en TikTok. TikTok-gezicht Amir Siddiqui beschuldigde enkele YouTubers er onder andere van TikTok-video’s te plagiëren. De komiek en YouTube-persoonlijkheid Ajey Nagar, bekend als CarryMinati, haalde daarop uit naar Siddiqui op zijn YouTube-kanaal. Zijn video werd door YouTube offline gehaald, omdat het de communityrichtlijnen zou schenden.

Het conflict tussen Siddiqui en CarryMinati past binnen de heersende rivaliteit tussen YouTube- en TikTok-gebruikers in India. Aangezien beide socialemediakanalen met video werken, zorgt dit vaak voor twee kampen: aan de ene kant mensen die TikTok verkiezen en aan de andere kant mensen die aan YouTube de voorkeur geven. Bekende Indiase YouTubers en TikTokkers concurreren ook onderling voor sponsors. In hun video's maken ze namelijk reclame voor de producten van bepaalde merken.

Nadat CarryMinati’s video van YouTube verdween, startten zijn fans een campagne tegen TikTok op Twitter met hashtags als #BanTikTokInIndia en #TikTokdown. Die tweets spoorden tal van Indiërs aan om de app met één ster in de Google Play Store te beoordelen. Vaak ging die rating gepaard met een opmerking over het oneerlijke algoritme van de app. 

Vrouwonvriendelijke video’s

De TikTok-heisa in India bereikte haar hoogtepunt toen een andere beroemde gebruiker van de app, Faisal Siddiqui, een video plaatste waarin hij mensen zou aansporen om zuur te gooien in het gezicht van vrouwen die een relatie- of huwelijksaanzoek weigeren. TikTok zette zijn account daarna op non-actief. Dergelijke aantstootgevende video's zouden vaker opduiken in de app en dat moet volgens Indiase socialemediagebruikers nu worden aangeklaagd.

Het incident zorgde ervoor dat TikTok steeds meer negatieve opmerkingen ontving in de Google Play Store. Op enkele dagen tijd kreeg de app er meer dan 4 miljoen nieuwe beoordelingen bij en daalde haar score van 4,5 tot 1,3 sterren. In de App Store behoudt de app wel haar 4,8 sterren.

Als gevolg gaan in India nu steeds meer stemmen op om actie te ondernemen tegen TikTok. Zo pleit de voorzitster van de Nationale Commissie voor Vrouwen in India, Rekha Sharma, om een totale verbanning van TikTok in haar land. Ze stelt dat niet alleen op basis van vrouwonvriendelijke video’s die op de app circuleren, maar ook omdat de app jongeren onproductief zou maken. 

(Lees verder onder de tweet.)

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de app zo’n ophef veroorzaakt in India. Vorig jaar nog werd de app zelfs van 3 tot 25 april verbannen door de Indiase autoriteiten, omdat de app pornografische inhoud verspreidde. Nadat TikTok enkele miljoenen video’s van haar platform haalde, konden sociale mediagebruikers in India de app weer downloaden in de Google Play en App Store. Het is afwachten of het dit keer ook zo ver zal komen. 

Ondertussen stijgt het aantal sterren van de app ook opnieuw in de Google Play Store. Het laagste aantal sterren dat de app bereikte was 1,2. Nadat het lang op 1,3 sterren kwam vast te zitten, steeg het aantal sterren sinds gisteren opnieuw naar 1,6. Op Twitter beweren sommigen dat dit komt omdat Google een groot deel van de negatieve comments ondertussen heeft verwijderd. 

Meest gelezen