Tina Hager - White House Photo Office

Oud-butler (91) die 11 Amerikaanse presidenten zich "thuis liet voelen" in het Witte Huis overleden aan coronavirus

Wilson Roosevelt Jerman, een voormalige butler van het Witte Huis die onder maar liefst 11 Amerikaanse presidenten diende, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij werd 91 jaar oud.

Oud-butler Wilson Roosevelt Jerman heeft er een lange carrière opzitten in het Witte Huis. Hij begon er te werken in 1957, onder de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower, en beeïndigde zijn carrière als butler van de presidentsfamilie Obama, na meer dan 50 jaar dienst. Op 16 mei overleed de man aan de gevolgen van het coronavirus, en gisteren kwamen zijn kleindochters met dat nieuws naar buiten. "Een authentieke, rustige, maar strenge man", vertellen ze over hem. "Iemand die heel veel gaf, maar nooit klaagde."

Hij liet generaties van presidentsfamilies zich thuisvoelen

Hillary Clinton, presidentsvrouw van 1993 tot 2001

Jerman startte onder Eisenhower als schoonmaker, maar promoveerde onder president John F. Kennedy tot butler. Volgens zijn kleindochter Jamila Garrett had hij een heel goede band met first lady Jackie Kennedy, en speelde zij een cruciale rol in zijn promotie. Maar Jerman kon het met al zijn bazen best goed vinden: of een president Republikein was of Democraat, dat maakte Jerman niet uit, vertellen zijn kleindochters.

Kleindochter Shanta Taylor Gay zei dat Jerman voor het eerst met pensioen ging in 1997, maar dat hij na 6 jaar toch terugkeerde naar het Witte Huis. In 2011 kreeg hij een beroerte, en de familie Obama zelf zou erop toegezien hebben dat hij met de beste zorgen behandeld werd in het ziekenhuis. Onder de Obama's verliet hij een jaar later het Witte Huis, deze keer voorgoed, met twee afscheidscadeaus: een bronzen plaat die zijn meer dan 50 jaar dienst moet vereeuwigen, en een muntstuk van elke president waaronder hij gediend heeft.

Presidentieel medeleven

"We hebben zoveel geluk gehad om Wilson gekend te mogen hebben", reageerde Michelle Obama, die tussen 2009 en 2017 first lady was als echtgenote van oud-president Barack Obama, bij de Amerikaanse televisiezender CNN. "Zijn dienstbaarheid aan anderen, zijn bereidheid om alles te geven voor het land waar hij van hield en voor al diegenen wiens leven hij heeft geraakt, het is een erfenis die zijn grootmoedigheid waardig is."

Ook Hillary Clinton, die zelf als presidentsvrouw in het Witte Huis woonde van 1993 tot 2001, uit haar medeleven op Twitter. "Hij liet generaties van presidentsfamilies zich thuisvoelen", zegt ze:

Jenna Bush Hager, de dochter van oud-president George W. Bush, deelde ook goede herinneringen aan Jerman in het Amerikaanse televisieprogramma "Today" van NBC: "Hij was een heerlijk mens, hij lachte altijd. De reden waarom we ons thuis konden voelen in het Witte Huis, was door mensen als hij."

Meest gelezen