Videospeler inladen...

PS-voorzitter Paul Magnette: "Premier worden? Ik ben beschikbaar, maar misschien is het tijd voor een Vlaming"

PS-voorzitter Paul Magnette sluit niet uit dat hij in een volgende regering premier zou worden. "Ik ben beschikbaar, uiteraard. Ik ben voorzitter van de grootste Franstalige partij en de socialisten zijn de grootste politieke familie", zegt hij in "Terzake". Al voegt hij er wel aan toe dat het na drie Franstaligen misschien tijd is voor een Nederlandstalige. De nieuwe gespreksronde die de Vlaamse en Franstalige socialisten gestart zijn, verloopt volgens hem "constructief". 

PS-voorzitter Magnette en zijn SP.A-collega Conner Rousseau hebben intussen gesproken met de 10 partijen die de volmachten gesteund hebben voor de minderheidsregering-Wilmès. "Er zijn constructieve gesprekken met iedereen", aldus Magnette.

Ook het gesprek met MR-voorzitter George-Louis Bouchez verliep goed, zegt Magnette. Die was nochtans niet opgezet met het initiatief van de socialisten en sprak zelfs van een staatsgreep. "Er is altijd een beetje een verschil tussen de Bouchez aan de tafel en de Bouchez in de media", zegt Magnette daarover.

De bedoeling van de nieuwe gespreksronde is een soort kader creëren waarmee dan later een formateur aan de slag kan gaan. De regering-Wilmès heeft in het parlement het vertrouwen gekregen tot september. De verwachting is dat we daarna een andere ploeg krijgen. Maar hoe die er zal uitzien, is nog een open vraag. 

Wil hij premier worden?

Stappen de PS en de N-VA dan toch samen in een regering? Of krijgen we een Vivaldi-coalitie met socialisten, liberalen en groenen? Magnette spreekt er zich niet over uit, maar laat wel weten dat hij beschikbaar is om de ploeg te leiden, in de juiste omstandigheden.

"Als er op een bepaald moment een mooi project op tafel ligt, na een lange discussie, met een sterke ploeg en als de mensen rond de tafel zeggen: Paul Magnette moet of mag premier worden, dan zal ik dat niet weigeren. Maar ik zal nooit persoonlijke ambities boven mijn prioriteiten plaatsen. Ik wil eerst over inhoud praten. Ik wil een sterk en ambitieus project hebben, dan een sterke ploeg en wie premier wordt, moet op het laatste moment beslist worden."

De PS-voorzitter voegt er wel aan toe dat het deze keer misschien tijd is voor een Vlaming. "We hebben drie Franstalige premiers gehad: Di Rupo, Michel en Wilmès. Met alle respect voor premier Wilmès, maar misschien is het nu tijd om een Nederlandstalige premier te hebben."

Bekijk het fragment waarin Paul Magnette het heeft over een mogelijk premierschap (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wat is er misgegaan in maart?

Magnette kwam ook even terug op de mislukte poging in maart om een eenheidsregering te vormen om de coronacrisis aan te pakken. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever was er toen een akkoord, maar heeft Magnette zijn woord gebroken. Ook Conner Rousseau was achteraf erg boos op Magnette. "Dat ik Rousseau niet gebeld heb voor ik mijn verklaring deed in de pers, was zeker een fout", zegt Magnette.

Het was te laat. Je kan geen ministers vervangen in het midden van de crisis

PS-voorzitter Paul Magnette

"Er zijn veel zaken misgelopen toen", zegt hij ook. "Maar vooral: het was te laat. Het was praktisch onmogelijk om nog ministers te vervangen. Je kan dat niet doen in het midden van de crisis. De enige mogelijkheid was om de regering te steunen vanuit de oppositie."

Relanceplan

Magnette gaf tot slot toelichting bij zijn pleidooi voor een relanceplan ter waarde van 50 miljard euro. "Al onze buurlanden doen veel meer dan wij. Als we niet sneller reageren, zal dat enorme negatieve gevolgen hebben voor onze bedrijven en onze jobs."

Volgens de PS'er is er nood aan een langetermijnplan -een taak voor de volgende regering- maar moeten er daarnaast ook meteen herstelmaatregelen genomen worden. "We mogen niet wachten om nu al maatregelen te nemen: voor de horeca, voor het toerisme, voor de cultuursector. Het is beter om nu geld uit te geven om nog meer uitgaven in de toekomst te vermijden."

Bekijk het volledige gesprek met Paul Magnette (PS) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen