Radio 2

Politie ontdekt drugslab in Brugse Poort net op moment dat stad Gent hele reeks maatregelen aankondigt

In de Brugse Poort, een volkswijk in Gent, is een drugslab ontdekt. Politie en parket voeren een onderzoek op het terrein. In de volkswijk is er de laatste weken veel onrust door druggerelateerde vechtpartijen. De stad Gent heeft een hele reeks maatregelen aangekondigd die de onrust in de wijk moeten verhelpen. “We zetten in op de jongeren, sociale hulp en stadsvernieuwing”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD).

De jongste weken is het erg onrustig in de Brugse Poort in Gent. De politie patrouilleerde extra en heeft nu ook een drugslaboratorium ontdekt.

Drugsproblematiek

Het drugslaboratorium bevindt zich op een terrein met garageboxen aan de Drongensesteenweg. Politie en parket voeren een onderzoek. Buurtbewoners merkten een verfgeur op die de politie leidde tot bij het drugslab. Volgens de federale politie is er geen gevaar voor buurtbewoners.

In de Brugse Poort is er de laatste weken al veel onrust door verschillende vechtpartijen en drugsgeweld. Extra politiepatrouilles pakten al enkele drugsdealers op. Ook het stadsbestuur is zich bewust van de problematiek in de volkswijk en schakelt nu een versnelling hoger om de rust te doen weerkeren, daarvoor neemt het een aantal maatregelen.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

4 miljoen euro

Stad Gent investeert 4,1 miljoen euro in de Brugse Poort. “Het grootste deel van het budget gaat naar de stadsvernieuwing. We zullen de wijk opwaarderen op alle fronten: handel, overlast, openbaar domein en dienstverlening”, zegt burgemeester Mathias De Clercq. “Vooral de Bevrijdingslaan en Phoenixstraat worden aangepakt, de opwaardering doen we samen doen met de inwoners van de wijk.”

Gent wil ook op korte termijn de gemoederen bedaren. De veiligheid en rust worden hersteld via extra politiepatrouilles en de stad gaat in dialoog met de buurtbewoners. Er volgen in juni en juli digitale gesprekken waarbij de inwoners zelf bepalen wat er op de agenda staat.

Stad Gent

Jongeren willen een stem

Ook wordt er gedacht aan de jongeren die zich niet genoeg gehoord voelen. “Er komt er een nieuwe ontmoetingsruimte voor de jongeren in Malem en er komt een extra straathoekwerker die zich op de jongeren zal richten”, zegt schepen Elke Decruynaere (Groen).

“In de Brugse Poort hebben de jongeren zelf jeugdwerkingen opgericht. We hebben budget uitgetrokken om ervoor te zorgen dat die organisaties meer kunnen groeien. Op die manier willen we dat er meer plekken komen waar kinderen en jongeren hun vrije tijd kunnen doorbrengen.”

Ruimer wijkbudget

Tenslotte wordt ook het wijkbudget verhoogd. “De Brugse Poort heeft nu, samen met het Rabot, het grootste wijkbudget van de 25 Gentse wijken”, zegt schepen Astrid De Bruycker (SP.A). “Het geld wordt verdeeld op basis van aantal inwoners en de kwetsbaarheid van de inwoners. De Brugse Poort krijgt 350.000 euro die de inwoners zelf mogen spenderen aan initiatieven voor de wijk.”

kasto80

Meest gelezen