Natuurpunt

Quads schrikken dieren en planten op in natuurreservaat Hoegaarden

In natuurreservaat Rosdel in Hoegaarden reden afgelopen week twee quads rond. En dat is een ramp voor de dieren die daar volop aan het broeden zijn. Ook drones, en loslopende honden vormen er een probleem, zegt Hugo Abts van Natuurpunt Velpe-Mene.

Ongewenst bezoek afgelopen zondag in natuurreservaat Rosdel in Hoegaarden. Twee quads reden er rond, en dat was niet de eerste keer zegt Hugo Abts van Natuurpunt Velpe-Mene. “We hebben drie mooie wandelpaden in het reservaat, maar die zijn uiteraard alleen voor wandelaars. De quads hebben er niet alleen de broedende vogels gestoord, maar ook zeldzame orchydeeën platgereden. Dat kan natuurlijk niet.” Het park telt een grote populatie van de Geelgors, een vogel die in de rest van Vlaanderen zo goed als uitgestorven is. “De Geelgors is een grondbroeder, dat betekent dat hij laag tegen de grond zijn nest maakt. Als dat verstoord wordt door een quad, maar evengoed een drone, dan verlaten ze hun nest en laten ze de eieren liggen, dat is een ramp.” 

Verstoten kalfjes

Niet alleen de vogels zijn  momenteel aan het broeden , ook de herten krijgen rond deze tijd hun eerste kalfjes. “Je hoort verhalen van loslopende honden die de hertjes doodbijten. Maar zelfs als ze er aan ruiken, kunnen de moeders hun kalfje verstoten. Omdat het een vreemde geur heeft gekregen. Het is dus erg belangrijk om altijd je hond aan te lijnen”, vertelt Hugo. “We hebben een prachtig natuurgebied, waar wandelaars van mogen genieten. Maar ze moeten beseffen dat het geen hondenweide is of een speeltuin.”

We rekenen op de sociale controle van wandelaars

Toch wil Natuurpunt voorlopig geen klacht indienen. “We rekenen op de sociale controle van wandelaars. Als ze iets verdachts zien, moeten ze dat meteen aan ons melden. En natuurlijk hopen we dat mensen hun gezond verstand gebruiken. Quads en drones hebben echt geen plaats in een natuurreservaat.” 

Meest gelezen