Vlaams-Brabant verbiedt niet-essentieel gebruik van leidingwater in 42 gemeenten

De gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, heeft een verbod uitgevaardigd op het gebruik van leidingwater voor niet-essentiële zaken. Het verbod geldt in de 42 gemeenten die bediend worden door De Watergroep.

Als gevolg van het hoge waterverbruik en knelpunten in de bevoorrading zijn er de afgelopen dagen in het gebied Mid-Oost van de watermaatschappij problemen ontstaan op het vlak van watertoevoer. 

Zo is het in dit gebied verboden om nog drinkwater te gebruiken voor niet-essentiële toepassingen zoals het wassen van voertuigen, het vullen van zwembaden, het reinigen van opritten en terrassen en het sproeien van tuinen, gazons of sportterreinen .

Het gebied waar het verbod geldt omvat onder meer de steden Aarschot, Tienen, Leuven, Diest en Vilvoorde. 

Bevoorradingsproblemen

De watergroep lanceerde woensdag al een oproep om in een vijftiental gemeenten zuinig om te springen met het leidingwater. Door de bevoorradingsproblemen die zich donderdag in Overijse voordeden, vaardigde ook de burgemeester van deze gemeente vrijdagmiddag een sproeiverbod uit. 

Woordvoerster Kathleen De Schepper van De Watergroep wijt de bevoorradingsproblemen in hoger gelegen gedeelten van onder meer Overijse, Tervuren en Hoeilaart niet alleen aan het extreem hoge waterverbruik van de afgelopen dagen, maar ook aan het feit dat het waterproductiecentrum van Huldenberg dat het waterreservoir van Meerbeek (Kortenberg) bevoorraadt eind vorig jaar wegens renovatiewerken buiten dienst werd gesteld.  

Maandag oplossing

Door het inzetten van een ander waterproductiecentrum voor dit waterreservoir zouden de problemen normaal gezien maandag opgelost moeten zijn. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen