Videospeler inladen...

Vliegtuig neergestort in woonwijk in Pakistan, 2 overleefden de crash, minstens 41 doden op de grond

Een vliegtuig van Pakistani International Airlines is neergestort dichtbij de havenstad Karachi, de grootste stad van Pakistan. Dat heeft de woordvoerder van de luchtvaartautoriteiten gemeld. In het vliegtuig zaten 91 passagiers en 7 bemanningsleden. Volgens officiële bronnen hebben 2 inzittenden de crash overleefd. Op de grond kwamen minstens 41 mensen om het leven.

Volgens getuigen probeerde het vliegtuig twee of drie keer te landen. Daarna stortte het neer in een dichtbevolkte woonwijk in Karachi, in de buurt van de internationale luchthaven Jinnah. 

Hoeveel slachtoffers er zijn, is nog niet duidelijk. Eerst kondigde de burgemeester van Karachi, Waseem Akhtar, aan dat niemand van de inzittenden de crash zou hebben overleefd. Daarna kondigden de luchtvaartautoriteiten aan dat twee passagiers toch nog in leven waren. De overheid meldt nu ook dat er twee overlevers zijn, nadat er eerder melding werd gemaakt van drie. 

AFP or licensors

"Een van die overlevers is de directeur van de Punjab Bank", zegt Wilma van der Mate, correspondent in Pakistan. "Hij is opgenomen in het ziekenhuis en heeft een paar botten gebroken, maar hij kan perfect vertellen wat er is gebeurd."

Er is sprake van zeker 41 doden op de grond. Volgens de burgemeester van Karachi zijn er minstens zes huizen verwoest. Op beelden zijn rook, ingestorte daken en puin in de straten te zien. Verschillende auto's vatten ook vuur. De hulpdiensten zijn ter plaatse en zoeken verder naar overlevenden in het donker, nu het al avond is in Karachi.

Bekijk hier de eerste beelden na de crash en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Het is een echte chaos", vertelt Wilma van der Mate. "Er zijn heel veel huizen ingestort, en er stonden in de buurt ook veel auto's geparkeerd. Die zijn beschadigd en kunnen niet zomaar verplaatst worden. De hulpdiensten kunnen er dus nauwelijks bij."

De vlucht was onderweg naar Karachi vanuit Lahore, een stad in de provincie Punjab. De oorzaak van de ramp is nog niet duidelijk. Voor het vliegtuig neerstortte, stuurde de piloot wel een noodsignaal uit. Op beelden van de crash lijkt het alsof een van de motoren in brand staat. Mogelijk blokkeerde ook het landingsgestel van het vliegtuig.

Volgens een andere versie verloor het vliegtuig ook een motor. Het kan ook dat er meerdere oorzaken zijn. Momenteel wordt er ook gezocht naar de zwarte dozen van het vliegtuig, die gesprekken uit de cockpit en vliegdata bevatten.

AFP or licensors

"Het vliegtuig was nog maar 3 km verwijderd van de luchthaven", zegt van der Mate, "het moest nog maar een minuut vliegen toen het allemaal misliep."

Imran Khan, de premier van Pakistan, heeft via Twitter zijn steun betuigd aan de slachtoffers. Hij beloofde ook dat er een onderzoek komt naar de vliegtuigcrash.

(Lees voort onder de tweet.)

Het vliegtuig was een 15 jaar oude Airbus A320 van Pakistani International Airlines (PIA). Het toestel was voor de laatste keer gecontroleerd in november 2019. Eind april van dit jaar was er nog een goedkeuring ondertekend voor het vliegtuig door de hoofdingenieur van PIA. Airbus heeft gezegd dat het technische hulp zou bieden bij het onderzoek.

Door de coronacrisis was het binnenlands vluchtverkeer in Pakistan nog maar net terug van start gegaan. "Veel mensen aan boord van de vlucht waren gezinnen, die op weg waren naar familie in een ander deel van het land. Ze zouden samen het Suikerfeest vieren. Dat maakt deze ramp nog extra tragisch", zegt van der Mate.

Beluister hier het volledige gesprek met Wilma van der Mate over de vliegtuigcrash:

AFP or licensors

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen