Radio 2

Wit-Gele Kruis Limburg ontsmet zelf mondmaskers en schorten

Het Wit-Gele Kruis Limburg gaat zelf mondmaskers en schorten ontsmetten. Dat doen ze in Bilzen waar twee speciale ruimtes zijn om dagelijks 3000 mondmaskers en 380 schorten te reinigen. Ook andere zorgverleners en -instellingen kunnen gebruik maken van die capaciteit.

Het is belangrijk om voldoende beschermingsmateriaal te hebben, maar momenteel zijn er voor nieuwe schorten levertijden van drie tot vier maanden. "We hebben dus de handen in elkaar geslagen en besloten om zelf iets op te zetten om gebruikte schorten en mondmaskers te reinigen", vertelt Nadia Vananroye, directeur van het Wit-Gele Kruis in Limburg. "Zo zijn we niet meer afhankelijk van derden en kunnen we in ons eigen materiaal voorzien. Als er in de toekomst een tweede piek zou komen, staan we nu klaar."

Maar er is nog een andere reden: "Het is ook kostenbesparend", gaat Vananroye verder. "We kunnen het materiaal nu tot 5 keer toe reinigen. En het is ook duurzamer. We gaan ons materiaal nu effectief hergebruiken, terwijl het grootste deel wegwerpmateriaal is, wat veel afval met zich meebrengt."

Zelf mondmaskers en schorten ontsmetten bespaart ons geld en er is minder afval

Nadia Vananroye, directeur van het Wit-Gele Kruis in Limburg

Het Wit-Gele kruis in Limburg heeft zelf wekelijks 3.000 mondmaskers nodig, maar ook andere zorgverleners kunnen mondmaskers bij het Wit-Gele Kruis laten reinigen.

De instelling was enkele weken geleden ook al de eerste om een ontsmettingscontainer van het bedrijf GreenX uit Houthalen-Helchteren te testen om op grote schaal FFP2-maskers te steriliseren en te hergebruiken.

 

Meest gelezen