Salah Khashoggi en de Saoedische kroonprins Bin Salman.

Zonen vermoorde journalist Khashoggi vergeven moordenaars vader, die zo executie ontlopen

De familie van de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi schenken vergiffenis aan de moordenaars. Dat heeft een van Khashoggi's zoons laten weten. De journalist voor de Washington Post werd in 2018 vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul, Turkije. Vijf mannen, die werkten voor de Saoedische overheid, werden eind vorig jaar voor de moord veroordeeld tot de doodstraf. Dankzij de vergiffenis ontlopen ze hoogstwaarschijnlijk executie.

De boodschap van vergiffenis komt van een van de zoons van de journalist, Salah Khashoggi. Hij woont in Saoedi-Arabië en kreeg eerder ook al financiële compensatie van het koningshuis.

Op Twitter schrijft hij dat de geste past in de heilige maand van de Ramadan: "Op deze gezegende avond van de gezegende maand van de Ramadan herinneren we ons de uitspraak van God: als iemand vergeeft en verzoent, wordt hij beloond door Allah. Daarom kondigen wij, de zoons van martelaar Jamal Khashoggi, aan dat we de moordenaars van onze vader vergeven."

Dankzij de vergiffenis van de familie, ontlopen de vijf terdoodveroordeelden hoogstwaarschijnlijk hun executie.

Officiële versie

De aankondiging komt niet helemaal als een verrassing. Het proces in Saoedi-Arabië liet de deur open voor een strafopschorting, omdat de moord niet met voorbedachten rade zou zijn geweest. Die uitspraak ligt in de lijn met de officiële Saoedische verklaring van de moord. De kritische journalist, die al een tijd in ballingschap leefde, zou vermoord zijn bij een uit de hand gelopen poging om hem terug te brengen naar Saoedi-Arabië. Zijn lichaam werd in stukken gezaagd, maar is nooit meer teruggevonden.

Maar internationaal wordt die verklaring betwist. Onder meer door verschillende inlichtingendiensten, maar ook door de Verenigde Naties. Jamal Khashoggi was als journalist uiterst kritisch voor het Saoedische regime en koningshuis. Hij schreef voor de Amerikaanse krant The Washington Post en woonde de laatste jaren van zijn leven in de VS.

Betrokkenheid koningshuis

Na de moord kwamen er tal van gruwelijke details aan het licht, zoals een audio-opname waarin te horen is hoe het lichaam van Khashoggi in stukken wordt gezaagd. Volgens een rapport van de VN is er geloofwaardig bewijs dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman en andere hooggeplaatsten verantwoordelijk zijn.

Maar de kroonprins ontkent betrokkenheid bij de moord, hoewel hij zegt "de volle verantwoordelijkheid als leider van Saoedi-Arabië" op zich te nemen, "vooral omdat de moord gepleegd werd door mensen die voor de Saoedische overheid werkten".

Meest gelezen