Arbeiders vinden bom bij werken in woning: tien huizen tijdlang geëvacueerd

In het centrum van Jonkershove, in Houthulst, werden vanmiddag tien huizen een tijdlang geëvacueerd na een vondst van een bom in een woning. 

Arbeiders waren in de Steenbeekstraat aan het werk in een nieuwbouwwoning. Toen ze onder de vloerplaat aan het graven waren, vonden ze een bom. Die begon wat te roken.

De arbeiders zijn meteen het huis uit gerend en verwittigden de hulpdiensten. Zowel de brandweer als de politie waren snel ter plaatse. “Er werd een perimeter ingesteld en samen met de brandweer werd van huis tot huis gegaan om bewoners te evacueren”, zegt politiecommissaris Thierry Logghe van zone Polder.

“Alle bewoners binnen de perimeter werden gevraagd naar buiten te gaan. In totaal werden een twintigtal bewoners weggehaald. Voor diegene die dat wensten, is opvang voorzien in het Dorphuis. Twee oudere mensen werden daar naartoe gebracht door de brandweer.”

De brandweer ging de bom inspecteren en spreekt van een groot exemplaar. “Het is een exemplaar van ruim 60 à 70 centimeter, met een grote diameter en een aanzienlijk gewicht”, zegt brandweerkapitein Lode De Keyser. “Het is onduidelijk of het een bom is of een grote obus maar gelet op de afmetingen is het wellicht eerder dat eerste. In deze gronden worden wel vaker obussen gevonden maar het is vrij uitzonderlijk dat die in een woning wordt opgegraven. De funderingen van toen zijn ook niet wat ze tegenwoordig zijn”.

De perimeter in de Steenbeekstraat is sinds 15 uur opgeheven.

 

Meest gelezen