Videospeler inladen...

Braziliaanse hooggerechtshof geeft video vrij van een tierende en vloekende president Bolsonaro

Een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft een video vrijgegeven van een vergadering tussen president Jair Bolsonaro en zijn ministers, waarin ze vloekend en beledigend uithalen naar tegenstanders. De video kadert in een onderzoek naar de omstreden president.

Bolsonaro wordt beschuldigd van machtsmisbruik, omdat hij een onderzoek naar zijn zonen in een corruptiezaak probeerde stil te leggen. In de twee uur durende video is te zien hoe een vloekende en tierende president de - wegens zijn anti-corruptiecampagne populaire - minister van Justitie Sergio Moro onder druk zet om enkele politiechefs opzij te schuiven. Moro ging daar niet op in. Bolsonaro heeft dan zelf de directeur van de federale politie ontslagen, zonder medeweten van de minister van Justitie. Daarop gaf Moro zelf zijn ontslag.

Tijdens de vergadering klaagt Bolsonaro onder meer dat hij geen informatie krijgt van de federale politie.  Op een zeker moment haalt hij uit: "Ik heb geprobeerd om de veiligheidsmensen van Rio de Janeiro te vervangen, en het is niet gelukt. Dat moet gedaan zijn. Ik wil niet wachten tot mijn familie gepakt wordt." En dan gaat de president in een hogere versnelling: "Als de politiechef niet vervangen kan worden, dan zal het zijn baas zijn. En als het de baas niet is, dan de minister. " Wat even later dus geschiedde. (lees verder onder de foto)

Minister van Justitie Moro en president Bolsonaro.

De video werd vrijgegeven door het Braziliaanse hooggerechtshof. De opnames maken deel uit van een onderzoek naar ongeoorloofde inmenging van de president in de werking van de federale politie. Dat onderzoek volgt op een klacht tegen Bolsonaro die voormalig minister van justitie Moro na zijn ontslag indiende.

Volgens Bolsonaro bewijst de video op geen enkele manier dat hij druk probeerde uit te oefenen op de politieambtenaren die het corruptiedossier onderzoeken. In een reactie op Facebook schrijft de president dat de verwijten tegen zijn persoonlijke lijfwachten gericht waren.

Tanende populariteit van Bolsonaro

Of die verdediging voldoende zal zijn om het groeiende ongenoegen over het beleid van Bolsonaro te keren valt af te wachten. De Braziliaanse president krijgt steeds meer kritiek, ook bij een deel van zijn eigen achterban. Dat heeft onder meer te maken met zijn lakse beleid inzake de corona-epidemie. Bolsonaro lijkt de gezondheidscrisis niet bijzonder ernstig te nemen, hij noemde Covid-19 "niet meer dan een griepje of een verkoudheid".

Nochtans gaat het in Brazilië van kwaad naar erger met de verspreiding van het coronavirus. Dagelijks overlijden nu meer dan duizend mensen aan de gevolgen ervan, de totale dodentol ligt op ruim 21.000. De geregistreerde besmettingen gingen over de 330.000, en daarmee staat Brazilië na de VS op de tweede plaats van het aantal bekende coronagevallen.

Bolsonaro wil bevolking "bewapenen"

De video geeft ook een ontluisterend beeld over de sfeer over de kabinetszitting en de manier waarop de president en veel van zijn ministers denken en praten. Zo zei Bolsonaro dat hij de bevolking wil bewapenen tegen plaatselijke leiders die quarantainemaatregelen nemen. "Een eikel neemt een vuil decreet en sluit de mensen thuis op. Als die gewapend waren, zouden ze de straat opgaan".

Op een ander moment lijkt Bolsonaro te verwijzen naar zijn tanende populariteit, wanneer hij uitroept: "Als ik op een dag ten onder moet gaan, laten we dat dan al vechtend doen, voor een goede reden. Niet voor een of andere onnozele anti-virustest, in godsnaam." Verder wordt er tijdens de twee uur durende kabinetszitting overigens nauwelijks gerept over de coronacrisis, terwijl die in april toch al een groot nationaal probleem was.

 

Als ik op een dag ten onder moet gaan, laten we dat dan al vechtend doen
Jair Bolsonaro, president Brazilië

De minister van Onderwijs, Abraham Weintraub, haalt in de video dan weer uit naar het hooggerechtshof. "Als het van mij afhing, gooide ik al die klootzakken de gevangenis in, te beginnen met die van het hooggerechtshof."

De minister van Milieu, Ricardo Salles, wil "van de gelegenheid gebruikmaken, nu de pers zich op het coronavirus richt, om hervormingen door te voeren en de regels rond de bescherming van het Amazonewoud te versoepelen".

Videospeler inladen...

Meest gelezen